Wet tegen woekerprijzen concert- en sporttickets aangenomen in België

kaarten
Wet tegen woekerprijzen concert- en sporttickets aangenomen in België
Door sjoertb op 18 juli 2013 - 11:29 In België komt een einde aan woekerprijzen voor concert- en sporttickets. Woensdag keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed dat het fenomeen van online doorverkopen van de tickets tegen hogere prijzen moet tegengaan. Het wetsvoorstel kan nu naar de regering ter ondertekening, waarna het in het najaar van kracht wordt.

Populaire kaarten worden op de secundaire onlinemarkt vaak vele malen duurder aangeboden dan de oorspronkelijke verkoopprijs. "Een kwestie van vraag en aanbod zou je zeggen, maar de vrije marktwerking wordt toch grondig verstoord. Malafide figuren kopen immers massaal tickets op waardoor bewust een kunstmatige schaarste wordt gecreëerd. Vervolgens slaan deze speculanten munt uit de schaarste op internetsites. Deze praktijken moeten stoppen", aldus Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), die het wetsvoorstel indiende. "De kunstmatige opdrijving van de prijs ontzegt een grote groep mensen immers de toegang tot deze culturele en sportieve evenementen tegen een redelijke prijs", vult mede-indiener Jef Van den Bergh (CD&V) aan.

Doorverkopers mogen slechts tegen de oorspronkelijke verkoopprijs de kaarten aanbieden. Extra administratieve kosten kunnen echter wel nog doorgerekend worden. Ook wordt het verboden om tickets aan te bieden nog voor de officiële voorverkoop is gestart.

De wet maakt het mogelijk voor gedupeerde kopers om het te veel betaalde geld terug te vorderen bij de verkoper. Bij weigering hangen er strafrechtelijke sancties boven het hoofd van de doorverkoper. Ook medewerking aan malafide doorverkoop kan vervolgd worden. Bron: Gazet van Antwerpen

In Nederland komt online doorverkoop ook veel voor. WeetWaarJeKoopt.nl waarschuwt kopers voor deze praktijken. Melkweg, Effenaar, Mojo Concerts, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en vele anderen zijn aangesloten bij deze beweging.



LACHT

NIEUWE TV-ZENDER LACHT IN VLAANDERENIn Vlaanderen is er een nieuwe zender bijgekomen: LACHT . De zender gaat...

harmedensnews.jpg

OPNAMES DIT WAS HET NIEUWS BIJWONEN IN SEPTEMBER In september komt Dit Was Het Nieuws weer op televisie. In het programma...

REACTIES

Avatar DownNOLA
do 18 jul 2013 11:50

DownNOLA Blijf ik een kwestie van overregulering vinden (vorige week nog een kaart Lowlands gekocht voor m'n vriendin tegen kostprijs dus als je een beetje geluk hebt en goed zoekt)wat wel scheelt is dat zulke mensen bij voorverkopen misschien afgeschrikt worden doordat er straf opstaat. Maar wij geloven in Europa niet meer in handhaving en straffen, dus dit is eigenlijk nutteloos of sites zoals in Nederland Marktplaats moeten advertenties voor kaarten voor meer dan kostprijs +10% onkosten gaan weigeren. Zullen ze ook niet gauw doen ik had mijn kaart voor Lowlands van Marktplaats de lijst begint met de burotjes en dan de particulieren maar er staan er meer voor 250 Euro dan tegen kostprijs heb ik gezien.

 1
Avatar Muziekfans
do 18 jul 2013 17:39

Muziekfans Onzin wet. Makkelijk te omzeilen.

 -2
Avatar djfundametal
zo 21 jul 2013 03:55

djfundametal @muziekfans, niks doen is pas onzin, ze moeten toch iets ondernemen en alles is te omzeilen maar dit is een oplossing

 -1
Avatar Muziekfans
di 23 jul 2013 08:46

Muziekfans djfundametal schreef:
alles is te omzeilen maar dit is een oplossing


Hoor je wat je zelf zegt? Alles is te omzeilen, je zegt het zelf. Dit is dus geen oplossing!

 -1
Avatar Sailor
wo 24 jul 2013 13:17

Sailor Muziekfans heeft gelijk. Concertkaartje (oorspronkelijke prijs) EUR 50,-- extra administratiekosten (want kennelijk mag dat wel)bijv. EUR 150,--. Betaal je nog 200 EURO voor een concertkaartje.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.