Kaartverkoop theaters en popzalen flink gedaald

Door KenStash op 23 augustus 2011 - 13:36 Tot nu toe zijn er 14 procent minder kaarten verkocht voor het komende theaterseizoen dan een jaar eerder. Volgens de branchevereniging VSCD komt dat door de btw-verhoging op podiumkunsten die per 1 juli van kracht werd.

Theaters en concertzalen hielden al rekening met een daling van de verkoop. Zij hadden daarom 9 procent minder voorstellingen en concerten opgenomen in het programma. De omzet daalde met nog meer dan 14 procent, mede doordat mensen kiezen voor goedkopere voorstellingen.

In 2009 en 2010 moesten de theaters en schouwburgen al een daling van de omzet van 15 procent incasseren, vooral door de financiële crisis.

De branchevereniging hoopt nu dat het kabinet de btw op podiumkunsten weer zal bijstellen naar 6 procent. Aan gemeenten is gevraagd om de podia een beetje te ontzien van de bezuinigingsplannen.



HakimsOfComedynews

MULTICULTUREEL COLLECTIEF HAKIMS OF COMEDY NAAR...Het multiculturele collectief van Turkse, Marokkaanse, Zuid-Amerikaanse en...

DeSasenjanzelfhulptour

SASKIA NOORT EN JAN HEEMSKERK SAMEN OP ZELFHULPTOUR Saskia Noort en Jan Heemskerk gaan het theater in en geven een show...

REACTIES

geen avatar
di 23 aug 2011 13:45

dikkie dus als ik het goed lees was in 2009 en 2010 de daling sterker terwijl de mensen nu nog minder te besteden hebben als toen dus valt nog wel mee.

 0
Avatar Hansie25
di 23 aug 2011 14:42

Hansie25 Ik vind het ook een onzin bericht, stond ook al op nu.nl - dus voorgaande jaren lag het aan de crisis en nu aan de btw. Waar slaat dat op! theaters hebben ook 9% minder acts geboekt =/ minder kaartverkoop

 0
Avatar eerlijk?!
di 23 aug 2011 16:41

eerlijk?! Alles loopt terug dus ook dit. Verder zijn prijzen buiten de BTW om ook behoorlijk verhoogd en de portemonnee van mensen is nu eenmaal minder gevuld. Denk ook niet dat de tegenvallende verkoop (alleen) aan de BTW ligt. Is wel makkelijk om naar anderen te wijzen natuurlijk. Ik zou zeggen schouwburgen ed kijk eerst eens naar jezelf. (ben het trouwens wel eens dat de BTW voor concerten en cabaret naar 6% terug moet)

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.