RECENSIE: The Demtones - The Demtones

Demtones
recensie cijfer 2020-01-13 The Demtones is een Zweeds rocktrio met een klassieke bezetting van gitaar, bas en drums. De band bestaat uit frontman Oscar Ericsson (gitaar en zang), Alfred Andersson op basgitaar en Martin Behm Stener achter de drumkit.

The Demtones komen met hun titelloze debuut The Demtones dat wordt uitgebracht op het in het Zwitserse Bern zetelende Black Pike Recordings (o.a. King Hiss). The Demtones leveren met hun debuutalbum rockmuziek met een duidelijke voorliefde voor rock & roll, bluesrock en seventies rock.

Het album opent met de uptempo rocker ‘Valerie’. Het nummer is geen cover van de gelijknamige track van The Zutons (groot gemaakt door Amy Winehouse) maar bevat wel een drumshuffle die schatplichtig is aan die van Golden Earring’s ‘Radar Love’. In ‘I Come Around’ horen we op de achtergrond wat voorzichtige ”oh-oohs” à la The Rolling Stones.

‘You Don’t Know’ is een aanstekelijk rocknummer met een lekkere seventies groove, waarbij het wah-wah-pedaal flink wordt ingetrapt. Op het psychedelische ‘Reckless’ gaan The Demtones op de Monster Magnet toer. Zozeer zelfs dat het er even op lijkt dat Monster Magnet opperhoofd Dave Wyndorf een moppie meezingt. Het intro van de afsluitende track ‘Free’ is minder geslaagd. Het heeft dezelfde kitscherige kwaliteit als iedere willekeurige powerballad van The Scorpions.

Met het bandgeluid van The Demtones is op zich niks mis, maar alles klinkt alsof je het al eens eerder hebt gehoord. En dat is waarschijnlijk nog waar ook. Een euvel waar wel meer Zweedse bands last van hebben. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen de heren hebben gedacht.

Waar andere rockbands uit Zweden daarmee wegkomen door een flinke dosis high energy toe te voegen aan degelijke melodieën (Hellacopters, Imperial State Electric) verbleken de composities van The Demtones daarbij en blijft ook de opwinding achterwege. Alsof je luistert naar Thin Lizzy zonder (de attitude van) Phil Lynott en zonder de karakteristieke gitaarduels tussen Scott Gorham en Brian Robertson. Op een paar half geslaagde tracks na, vrij overbodig dus.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Demtones Label:Black Pike Favorites
ronaldgoedemondt

Ronald Goedemondt - Dedication Ronald Goedemondt begon zijn carrière als onderdeel van het populaire...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL