RECENSIE: Gentleman & The Far East Band - Another Intensity

Gentleman – Another Intensity
recensie cijfer 2007-11-16 Soms zou je bijna denken dat er bij onze oosterburen een geheel ander klimaat heerst. Een klimaat van warme stranden met palmbomen. In Duitsland is reggae groot! Verscheidene reggaefestivals vinden elk jaar plaats op Duitse bodem, met als klap op de vuurpijl het grootste reggae evenement van Europa, de Summerjam in Keulen. Gentleman was, met zijn Far East band, afgelopen zomer de grote act op dit festival. Voor hem niet zomaar een optreden; de zelf uit Keulen afkomstige reggaemuzikant zwom niet alleen in de aangelegen Fühlinger See, hij duidt het festival ook aan als bepalend voor zijn carrière als reggaeartiest.

Onlangs bracht Gentleman zijn nieuwe album Another Intensity uit op zijn eigen Bushhouse Music. Voor inspiratie voor dit nieuwe album bracht hij een paar maanden in Jamaica door. Lezend en filosoferend met muzikant en “soul-mate” Jack Radics, één van de gastvocalisten op dit album. Hij en Daddy Rings nemen de gastpartijen van het nummer ‘Jah Love’ voor hun rekening.
Diep onder de indruk was Gentleman ook van de samenwerking met de hyperactieve muzikant Sizzla, die meewerkte aan ‘Lack of Love’. Een kijkje op diens CV doet al vermoeden waarom; er lijkt geen einde te komen aan de lijst met albums die Sizzla de afgelopen jaren uitbracht. “Sizzla works like a machine, but he is human and creative and he never repeats himself.” Aldus Gentleman.

Gentleman is Gentleman op en top op Another Intensity. Iets zoetsappige reggae, gezongen in Jamaicaans Engels – nu dus eigenlijk Duits Jamaicaans Engels – waarin reggae-eigen woorden als Jah en Love veelvuldig gebruikt worden. Dit zou hem uiteraard tot karikatuur kunnen maken, ware het niet dat hij zijn sporen in het reggaegenre ruimschoots verdiend heeft. Gegeven het aantal nog levende legenden in deze muziekstroming, is een jonge Duitser die goed boert in die wereld best noemenswaardig.

Another Intensity is een solide en goed gevuld album. Het album telt 17 nummers van Gentleman en zijn Far East Band, hier en daar aangevuld met gastartiesten. En welkome gastartiesten. Zonder te beweren dat de overige nummers niet goed in elkaar zitten, kan wel gezegd worden dat dit album minder afwisselend had geklonken zonder wat Jamaicaanse aanvullingen. Vooral op voorgenoemde nummers ‘Jah Love’ en ‘Lack of Love’ zorgen de stemmen van Jack Radics, Daddy Rings en Sizzla voor evenwicht.

De plannen voor een volgend Gentleman album liggen trouwens alweer klaar. Dit zal een live-album worden, dat wordt opgenomen tijdens zijn wereldtournee.
Recensent:Ike Breed Artiest:Gentleman & The Far East Band Label:Four Music
Javier Guzman - Ton Zuur

Javier Guzman - Ton ZuurIn 2002 won Javier Guzman zowel de publieks- als de juryprijs van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL