Kabinet gaat door met btw-verhoging op entreekaartjes

Door Marz667 op 20 december 2010 - 16:55 Het kabinet gaat door met btw-verhoging op entreekaartjes van festival, concerten, cabaret, theater en dans. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Eerste Kamer. De btw op entreekaartjes wordt per 1 januari van 6 naar 19% verhoogd. Alleen als de Eerste Kamer het hele belastingplan voor 2011 op dinsdag 21 december (morgen) wegstemt, zal de verhoging niet doorgaan. Dit lijkt echter niet waarschijnlijk.

Vorige week protesteerde de Eerste Kamer nog tegen de btw-verhoging, omdat de bezoekersaantallen dan zouden teruglopen. Een meerderheid in de Eerste Kamer vroeg in een motie aan het kabinet om de verhoging te schrappen, maar dat is onmogelijk, schrijft het kabinet nu.

Wel belooft het kabinet om de ontwikkelingen in de cultuursector goed in de gaten te houden. Als de btw-verhoging grote schade toebrengt aan de cultuursector, kan de verhoging nog altijd worden teruggedraaid.dekleinekomedienews.jpg

KLEINE KOMEDIE KOMT MET NK CABARETGEZELSCHAPPENDe Kleine Komedie komt in 2011 met de eerste editie van de NK...

Freek de Jonge

EXTRA VOORSTELLING JAARSCONFERENCE FREEK DE JONGE Tot eind december staat Freek de Jonge met zijn jaarsconference 'Het...

REACTIES

Avatar MarilynPepper
ma 20 dec 2010 17:10

MarilynPepper Wat ze dus eigenlijk zeggen is dat we dit jaar zo min mogelijk naar concerten en festivals moeten gaan. Dan zijn de inkomsten laag en zetten ze het terug naar 6%.

 0
Avatar RobZ
ma 20 dec 2010 17:14

RobZ MarilynPepper schreef:
Wat ze dus eigenlijk zeggen is dat we dit jaar zo min mogelijk naar concerten en festivals moeten gaan. Dan zijn de inkomsten laag en zetten ze het terug naar 6%.


Ja, ziek genoeg heb je daar gelijk in. Sta er alleen niet van verbaasd als in de tussentijd een aantal festivals, theaters en poppodia over de kop zijn gegaan...

 1
Avatar evile
ma 20 dec 2010 18:25

evile Als ze nu gewoon de entreeprijs lager maken dan blijft iedereen wel komen. Want wat je niet aan je kaartje uitgeeft gaat toch meestal op aan bier. Is iedereen weer blij. Tot de regering aan het bier komt. En dan gaan we rellen.

 0
Avatar jos_theboss22
ma 20 dec 2010 18:39

jos_theboss22 ach ja was te verwachten he. Ome Geert zijn wil is zo langzamerhand wet aan het worden hiet in Nederland.

 0
Avatar Crevan
ma 20 dec 2010 18:59

Crevan MarilynPepper schreef:
Wat ze dus eigenlijk zeggen is dat we dit jaar zo min mogelijk naar concerten en festivals moeten gaan. Dan zijn de inkomsten laag en zetten ze het terug naar 6%.

Nee dat zeggen ze niet, tenzij het werkelijk prioriteit heeft dat de btw laag blijft. Als dat is wat je wil, ga je gang, maar dan ben je toch echt zelf medeplichtig aan de moord op de cultuursector.
Wij moeten gewoon even naïef ons best blijven doen om onze favo artiesten zien. Dat geldt ook voor de linkse anarchisten.

 0
Avatar nickert
ma 20 dec 2010 19:08

nickert Wat heeft de eerste kamer voor zin als de tweede toch gewoon zegt dat het onmogelijk is?
Dacht dat zulke taferelen niet mochten ivm dictatuur en dergelijke.

 0
Avatar BasP
ma 20 dec 2010 19:20

Wrong nickert schreef:
Wat heeft de eerste kamer voor zin als de tweede toch gewoon zegt dat het onmogelijk is?
Dacht dat zulke taferelen niet mochten ivm dictatuur en dergelijke.


Volgens mij snap je em niet helemaal, tweede kamer heeft hier weinig meer mee te maken. ;)

 0
Avatar nickert
ma 20 dec 2010 19:26

nickert Het kabinet, sorry.

 0
Avatar Guidovm
ma 20 dec 2010 20:04

Guidovm stelletje oplichters die rechtse rakkers met rechtse hobby's!

 0
Avatar metaalerik
di 21 dec 2010 01:19

metaalerik Zucht, al die commotie om btw verhogingen op de cultuursector. Bijna overal wordt op bezuinigd, dus ook op cultuur. Er zijn wel belangrijkere zaken die vrij van bezuinigingen moeten blijven. Het enige waar ik me aan stoor, is dat ze niet consequent al het publiek vermaak van 6% naar 19% btw gooien. Voetbal is nog steeds 6%, toch?

 0
Avatar Ninoo0
di 21 dec 2010 03:14

Ninoo0 klopt, en daarom slaat het nergens op -_-

 0
Avatar jos_theboss22
di 21 dec 2010 07:17

jos_theboss22 metaalerik schreef:
Zucht, al die commotie om btw verhogingen op de cultuursector. Bijna overal wordt op bezuinigd, dus ook op cultuur. Er zijn wel belangrijkere zaken die vrij van bezuinigingen moeten blijven. Het enige waar ik me aan stoor, is dat ze niet consequent al het publiek vermaak van 6% naar 19% btw gooien. Voetbal is nog steeds 6%, toch?


En dat niet alleen ook een bioscoop bezoek of een bezoek aan het zwembad of een bezoek aan het circus blijft 6%.

 0
Avatar Megalomaniac
di 21 dec 2010 08:21

Megalomaniac Dit is toch geen bezuiniging? Dit is toch een inkomsten vergroting? Ik bedoel van 6% inkomsten voor het kabinet aan verkoop cultuur kaartjes naar 19%. Dat is gewoon puur inkomsten verhoging voor het kabinet? Er wordt dan ook wel bezuinigd op cultuur, maar deze BTW verhoging is in mijn ogen gewoon puur proberen meer geld in het laatje te krijgen. Geld dat vast wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Maar hoezo van 6% naar 19%, ja oke we hebben in Nederland 2 BTW tarieven. Maar kunnen ze gewoon dan niet een 3e BTW tarief maken? Zodat ze van 6% naar bijvoorbeeld 10% gaan, want als een concertganger 13% meer moet gaan betalen zal deze echt wel meer gaan nadenken of die wel naar een bepaald concert gaat en uiteindelijk minder naar concerten gaan. Een verhoging van bijvoorbeeld 4% zal denk minder veranderen in de kaartverkoop.

 0
geen avatar
di 21 dec 2010 08:36

rockingbrill.. heb echt geen woorden voor de smerigheid waarmee dit kabinet zich profileert, ze negeren alle redelijke kritiek en lullen er politiek strategisch omheen. Bah, vieze mannen die Rutte en De Jager, en ook Kamp en Verhagen, slechte duivelsmannetjes.

 0
Avatar strukke
di 21 dec 2010 09:43

strukke Ach.. die paar euro meer voor 1 kaartje... op een maandloon stelt het niks voor.. zo arm zijn we in Nederland toch niet??
Vind het gezeur allemaal beetje overdreven..

 0
Avatar awakening
di 21 dec 2010 09:59

awakening Stiekem ben ik het wel een beetje met Strukke eens, maar de frustratie komt idd, zoals Metaalerik aankaart, van de ongelijkheid. Betrek de gehele "entertainment" industrie er dan in. En ja, fucking voetbal is de allergrootste frustratie. Heel nederland ligt krom om de veiligheid bij een risicowedstrijd te kunnen waarborgen en alles wat we doen is kijken naar een paar wetten?! Laat die clubs lekker krom liggen. Die worden toch aan alle kanten gesteuunt door hun "harde kern". Dan mogen die hersenloze testosterongorrilaz ook wel even in de buidel tasten voor de veiligheid tijdens hun oervermaak....

 0
Avatar ProgDamien
di 21 dec 2010 10:02

ProgDamien Er komt een punt dat ik mezelf ga schamen voor die waardeloze politici in dit land.. Denk dat ik maar emigreer

 0
Avatar BramR
di 21 dec 2010 10:51

BramR bullshit is dit man. wat een kut land!

 0
geen avatar
di 21 dec 2010 10:55

pede ProgDamien schreef:
Er komt een punt dat ik mezelf ga schamen voor die waardeloze politici in dit land.. Denk dat ik maar emigreer


Waar wil je dan naar toe? In vergelijk met andere landen is het in Nederland echt nog niet zo slecht hoor. Ik betaal liever ook niet meer voor een concert- of festivalkaartje, maar ik vind dit gejammer een tikkeltje overdreven.

Al zou bij voetbal het btw tarief zeker ook omhoog moeten.

 0
Avatar Lennyberg
di 21 dec 2010 11:33

Lennyberg Het was al duur, helemaal in Amsterdam. Een paar euro voor een concert betaal ik nog wel maar vooral grotere concerten of festivals zijn wel een extra gedachtegang na voordat ik weer een kaartje koop. De kaartjes worden elk jaar sowieso steeds duurder, nu dit er nog bij is wel flink wat druppels in een al volle emmer.

Ik snap trouwens wel dat er bezuinigd moet worden op "luxe goederen" zoals entertainment. Maar iets meer beleid had wel handig geweest...

 0
Avatar peerverbruggen
di 21 dec 2010 12:29

peerverbruggen Ik snap dat ze willen bezuinigen, maar het wordt voor mij zo ontieglijk veel duurder. Spreid het dan over al het entertainment.

 0
geen avatar
di 21 dec 2010 12:31

Meneervoorjou Het is niet alleen oneerlijk omdat voetbal, bioscopen en circussen wel nog 6% hebben, maar wat dacht je van Belgie en Duitsland? Daar is het ook nog 6%. Het is al moeilijk genoeg voor festivals en poppodia om te concurreren met de buren; nu al helemaal.

 0
Avatar Guidovm
do 06 jan 2011 06:00

Guidovm Stelletje pedante Joden zijn het!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.