Meerdere evenementen verlagen prijzen door Lenteakkoord

Door HarmG op 30 mei 2012 - 17:24 Nu besloten is de BTW-verhoging op podiumkunsten weer terug te draaien, verlaagt het Amsterdamse DeLaMar Theater de toegangsprijzen voor alle voorstellingen na 1 juli. De wijziging heeft invloed op shows van onder meer Huub Stapel en Plien & Bianca.

Naast het DeLaMar denken nu ook meerdere poppodia na over een directe prijsverlaging. Dat blijkt uit een rondvraag die het ANP gisteren deed. Het gaat hierbij om podia als Vredenburg in Utrecht en Paradiso in Amsterdam.

De twijfel ligt bij de datum. De kans bestaat dat na de verkiezingen op 12 september de regeling opnieuw wordt teruggedraaid, waardoor er enig risico aan vast zit om de verlaging nu al in te zetten. Het DeLaMar doet dit wel omdat podiumkunsten volgens het lenteakkoord vanaf 1 juli weer onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent vallen.

Vredenburg is overstag. Per vandaag (5 juni) verlaagt het Utrechtse poppodium haar prijzen met zo'n 10%. Dat meldt de organisatie op de website. Geen verlaging van 19% naar 6% dus, dit omdat bijvoorbeeld het pauzedrankje niet onder de btw-verlaging.

Ook geldt de verlaging niet voor alle concerten, omdat Vredenburg niet bij alle concerten de btw-verhoging doorberekende aan de bezoeker. De verlaagde prijzen zijn met terugwerkende kracht geldig vanaf 25 mei. Wat voor gevolgen deze prijsverlaging heeft voor al gekochte kaarten en dergelijke laat het poppodium vandaag nog per mail weten aan haar klanten.

Directeur van het DeLaMar Theater Edwin van Balken verklaart waarom het DeLamar wel snel voor deze beslissing heeft gekozen: "Het DeLaMar Theater heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Daarom hebben we geen moment getwijfeld om de btw-verlaging ten goede te laten komen aan ons publiek." Het betreft hier alle voorstellingen na 1 juli.

Instellingen krijgen te maken met de overgangsregeling. Er worden op dit moment al kaarten voor het nieuwe seizoen verkocht, waardoor reeds verkochte kaarten ineens voor te veel geld over de toonbank zijn gegaan.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties wil nu samen met andere koepels in de podiumkunsten uitzoeken of het mogelijk is de Belastingdienst een terugvordering te sturen voor 13 procent over alle kaarten voor voorstellingen na 1 augustus.

Ook dancefeestorganisator Extrema gaat mee in de prijsverlagingen onder invloed van de btw-verlaging. Festivals XO Live en Solar Weekend. Zo gaat de ticketprijs van XO Live van 64 naar 57 euro. Een maand geleden verlaagde concurrent ID&T om dezelfde reden al de prijzen van Mysteryland.

Zwarte Cross gaat vrolijk mee in de prijsverlaging. Per vandaag worden de prijzen aangepast. Zo kost een 3-dagen kaart nu €67,50 in plaats van €75,-. Ook is er meer nieuws rondom Zwarte Cross: de verkoop van de familiecamping-tickets is met veertien dagen verlengd.

De evenementen die hun prijzen verlagen stapelen elkaar op. Naast de dancefestivals en theaters verlaagt ook North Sea Jazz de ticketprijzen. Dat meldt 3voor12. In hetzelfde artikel is te lezen dat Mojo de intentie heeft om voor al hun evenementen de entreeprijs te verlagen.

Ook de kleine theaters sluiten zich aan bij de prijsverlaging. Theater De Purmaryn in Purmerend maakt alle toegangsprijzen voor voorstellingen van het theaterseizoen 2012/2013 goedkoper. Uitgezonderd zijn het Wintercircus en de Peking Acrobats, aangezien voor het genre 'circus' al 6% BTW gold.

Over de nieuwe prijzen zijn verder nog geen details bekend. Wel is bekend dat de vrije verkoop later van start gaat door deze wijziging. De verlaging wordt ook al doorberekend aan kaarten die in de voorverkoop worden verkocht.

Het Nijmeegse theater Lux en poppodia Paradiso en Atak besluiten ook mee te gaan in de btw-verlaging. Voor Lux gaan de toegangsprijzen vanaf 1 juli gemiddeld met twee euro omlaag. Dat meldt het Nijmeegse theater op de website.

Ook het Amsterdamse poppodium Paradiso zet de prijsverlaging in. De verlaging geldt voor alle concerten na 1 juli 2012 in Paradiso, waarvan de voorverkoop is begonnen voor 25 mei. Wie al kaarten in zijn bezit heeft voor concerten na 1 juli wordt de prijs niet met terugwerkende kracht verlaagd. Voor reeds verkochte kaarten draagt Paradiso namelijk nog wel 19 procent btw af. Lees hier de verklaring van Paradiso.

Niet alleen Paradiso kondigt deze week aan mee te gaan in de verlaging, ook Atak laat weten de prijzen te verlagen. Per 1 juli worden alle prijzen verminderd van 19 naar 6 procent, maar per direct wordt al de entreeprijs van de vaste zaterdagavond ´X-it Phoenix´ verlaagd.

De verlaging van de btw is geldig op concerten die plaatsvinden na 1 juli 2012. Voor degenen die al in het bezit zijn van kaarten voor desbetreffende concerten treft het poppodium in Enschede een regeling. Ter compensatie wordt een gratis consumptie aangeboden op de avond van het concert op vertoon van het ticket aan de entreekassa.

Update:Nog een poppodium die ook meedoet aan de btw-verlaging. Vandaag maakt 013 bekend alle prijzen te verlagen. Het gaat hierbij om shows die plaatsvinden vanaf 1 juli en alleen shows waarbij de btw-verhoging is doorgerekend. Het zijn maar enkele avonden waarbij verhoging niet is verrekend, zoals de dansavond 'Loos'.

Optredens van onder meer Incubus (€40,00 - €36,00), Steve Miller Band (€62,00 – €55,50), Trijntje Oosterhuis (€25,00 – €22,50) en Blaudzun (€17,50 - €16,00) worden in prijs verlaagd.TVLabnews

BNN ZOEKT LEUKSTE GRAPPENMAKERTV Lab-programma ‘Ik ben de leukste' gaat zoeken naar de leukste...

Comedy Café Amsterdam

EK COMEDY NAAR AMSTERDAM Vanaf zondag 10 juni 2012 vindt in het Amsterdamse Comedy Café het EK Comedy...

REACTIES

Avatar buddha84
do 31 mei 2012 15:09

buddha84 Doe maar paar extra bonnen voor XO-Live en Solar of n after dvdtje ofzo hahaha...

 1
Avatar Guidovm
za 02 jun 2012 01:17

Guidovm Ja idd en de rest maar weer aasgieren en daarna klagen dat alle bezoekers wegbleven!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.