VERSLAG: Michael McIntyre - 13/5 - Afas Live

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Michael McIntyre - 13/5 - Afas Live

Michael McIntyre is een van de bekendste stand-up comedians uit Engeland. Als je liefhebber bent van de typische Britse humor en wel eens de BBC opzet, dan kan je moeilijk om Michael McIntyre heen. Regelmatig is hij te gast bij shows als 'Have I Got News For You’, 'The Big Fat Quiz of the Year’, 'Mock The Week’ en 'Friday Night with Jonathan Ross’. In eigen land lukt het hem 10 keer de O2 Arena uit te verkopen. Zijn 'Big World Tour' brengt McIntyre voor het eerst naar Nederland.

De joviale Britse komiek heeft geen moeite de Afas Live voor zich te winnen. Na een aardige warm-up door Paul Tonkinson, komt hij op een typisch Amsterdamse stadsfiets met een Nederlandse begroeting het podium op. Hij vindt de Afas Live van buiten 'the least atractive venue' ooit, maar dat weerhoudt hem niet z'n beste beentje voor te zetten. Zijn 'Big World Tour' is al even bezig en geeft hem meer dan genoeg materiaal voor de opening van zijn show. Het lange taxiën (en lopen) op Schiphol leiden bijvoorbeeld tot een aantal goede grappen. Ook een verhaal over een hotelkamer in Noorwegen is hilarisch.

Dan begint McIntyre plotseling aan een aantal grappen die zeer bekend voorkomen. Toegegeven, hij heeft nog nooit in Nederland gespeeld, maar bijna iedereen in de zaal kent via internet of zijn dvd's zijn eerdere shows. Het is een beetje te makkelijk hier dan zo veel uit te gebruiken.

Hoe hij zijn kinderen stil krijgt met een iPad, dat hij zichzelf opzoekt in een app voor bekende personen, namen die hetzelfde klinken, maar je op verschillende manieren spelt, afvallen in een kliniek in Oostenrijk, facetimen en dan alleen naar jezelf kijken, slaapkamer rituelen met zijn vrouw: Allemaal prima materiaal, zijn beste misschien wel, maar veel te bekend om nog een keer te gebruiken. Deze grappen waren voor veel mensen waarschijnlijk zelfs de reden om een kaartje voor deze show te kopen.

Toch blijft het knap hoe een comedian met zo'n brave stijl, geen groffe grap of politiek statement komt er bij McIntyre in, zo'n grote zaal meer dan anderhalf uur kan blijven entertainen. Zijn internationale ark van Noach (zo noemt hij de Afas Live nadat hij erachter komt dat er mensen uit Engeland, New Zeeland en Zuid Afrika zijn) gaat ondanks het vele bekende werk tevreden de deur uit.

 
festival logo

RUSSELL HOWARD - 17/06 - OUDE LUXOR THEATERRussell Howard trad op in het Oude Luxor in Rotterdam tijdens zijn Round the...

festival logo

JIM JEFFERIES - 16/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Jim Jefferies speelt vanavond in Heineken Music Hall. Cabaretinfo is erbij...