VERSLAG: Ricky Gervais - 08/09 - AFAS Live

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Ricky Gervais - 08/09 - AFAS Live

Het is alweer zeven jaar geleden dat Ricky Gervais voor het laatst als stand-up comedian zijn laatste meesterwerk afleverde. Vanavond is de Amsterdamse Afas Live het decor voor zijn nieuwe show.

Het is duidelijk dat Ricky voor deze tour zelf zijn support act heeft meegenomen. Rapper Doc Brown heeft al meerdere malen mogen acteren in verschillende films en series welke door hem zijn geregisseerd. Derek en Life On The Road zijn hier enkele voorbeelden van. Als cabaretier is Doc Brown enkel semi vermakelijk. Het is een, voor hem, persoonlijk stukje cabaret waarbij de welbekende grappen om het publiek op het verkeerde been te zetten helaas niet best uitpakken. Daarnaast is het als donkere cabaretier erg makkelijk het onderwerp ras weer tevoorschijn te toveren. De afsluiting betrof verschillende praktijk voorbeelden met betrekking tot zijn gezin. Het is allemaal erg voorspelbaar en daardoor een stuk minder leuk.

Het kaartje is echter gekocht voor Ricky Gervais. Een naam die inmiddels wereldberoemd is geworden. Dit is allerminst door zijn reputatie als stand-up comedian. Het begon allemaal in 2001 met The Office en vervolgens startte een leven vol roem en rijkdom. Dit laatste pronkt hij maar al te graag mee in zijn laatste show. "I am so rich, I could burn this place to the ground just for a laugh", is vanavond de meest alles omvattende uitspraak om zijn rijkdom te typeren. Het level van sarcasme spat op zo'n moment van zijn gezicht, wat echt heerlijk is om naar te kijken.

Humanity is de titel van de show van vanavond. Al in het begin van de show geeft Ricky aan eigenlijk niet te weten waarom de show zo heet, aangezien hij niet zoveel van mensen houdt. "I like dogs", is de uitspraak waarmee hij de mensheid direct van tafel veegt, om vervolgens de gedachtegang van honden te bespreken. Prachtig. Verder is de show veelal persoonlijk te noemen. Verschillende familieleden komen voorbij in de show tot aan de toegift aan toe, welke werkelijk briljant te noemen is. De begrafenis van zijn moeder, wat normaliter een treurige gebeurtenis zou moeten zijn, bleek een groot grappenfestijn tussen Ricky en zijn broers. Namen veranderen in de grafrede, scheldwoorden op de tissues en ga zo maar door.

Een veel terugkomend onderwerp in deze show zijn zijn verschijningen op verschillende podia. Natuurlijk kennen we de bekende monologen van The Golden Globes, maar het gaat hier met name om Twitter. Het plezier wat van zijn gelaat af te lezen is wanneer hij verschillende Twitter quotes bespreekt is genieten. Hieruit blijkt direct Ricky graag zijn mening geeft en tevens de meningen van anderen met ons deelt. Dit komt duidelijk naar buiten bij zijn bespreking over zijn favoriete aan hem gerichte Twitter bericht: " Your scients won't help you when satan is raping your british ass!!! I'll be laughing." Wanneer je een publiek massaal aan het lachen krijgt door dit bericht tot in detail uit te beelden ben je een van de grotere cabaretiers ter aarde.

Vanavond was het in Amsterdam, maar voor een show van Ricky Gervais is het de moeite waarde om de Noordzee over te steken en in Engeland een optreden mee te pikken. Fantastisch!

 
festival logo

JEFF DUNHAM - 24/05 - AHOY's Werelds beroemdste buikspreker en stand-upcomedian Jeff Dunham kwam met...

festival logo

RUSSELL HOWARD - 17/06 - OUDE LUXOR THEATER Russell Howard trad op in het Oude Luxor in Rotterdam tijdens zijn Round the...