Veel prijsverschil in cabaretkaartjes

Door Marz667 op 31 augustus 2007 - 21:23 De prijzen voor kaartjes van cabaretvoorstellingen verschillen aanzienlijk, zo blijkt uit een recente studie die cabaretliefhebber Tom Krikke publiceerde op de website Zwartekat.nl.

Voor een toegangsbewijs voor een voorstelling Stoffe jongens van cabaretier Bert Visscher telt de bezoeker van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen 19 euro neer, terwijl een bezoeker van de voorstelling in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam 32 euro betaalt.

Krikke vergeleek de prijzen van 37 cabaretiers bij 12 theaters van de in totaal 150 schouwburgen die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie Vereniging voor Schouwburg en Concertgebouwdirecties.

Ook in de prijzen voor cabaretiers als Youp van ’t Hek, Herman van Veen en Javier Guzman zitten prijsverschillen die kunnen oplopen van 5 tot 7 euro per kaartje.

‘Wij willen die verschillen helemaal niet, maar hebben de prijzen die een theater vraagt niet altijd in de hand’, zegt Gloria Wantzig van Hekwerk – het impresariaat van Youp van ’t Hek. ‘Sommige theaters laten bezoekers een toeslag betalen voor de renovatie van het theater, voor de garderobe en voor het pauzedrankje.’ Alleen al de prijs die het publiek voor een pauzedrankje betaalt, kan oplopen tot € 3,50, weet Wantzig.

Ook impresario Eric Alferink wijt het prijsverschil van 13 euro bij ‘zijn’ Bert Visscher aan de servicekosten die per theater verschillen. ‘Ik probeer altijd de prijzen zo laag mogelijk te houden, maar sommige theaters hebben nu eenmaal hogere kosten,’ zegt hij.

Voor een topcabaretier vraagt een theater volgens Krikke’s onderzoek gemiddeld 30 tot 40 euro per kaartje, voor een cabarettalent 15 euro of minder. ‘Natuurlijk kijken de impresario’s naar elkaar en we overleggen ook wel eens over de prijs die we voor een cabaretier in het topsegment zullen vragen’, zegt Alferink.

Volgens een dit voorjaar gepubliceerde studie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn de prijzen voor kaartjes van voorstellingen in de periode 1999 – 2005 met 99 procent gestegen. De prijs die de consument betaalt voor de populairste genres, namelijk populaire muziek (gemiddeld 26,21 euro per kaartje) en cabaret (19,33 euro) stegen relatief het snelst, maar hadden geen enkele invloed op de populariteit.

De belangstelling voor cabaret bleef jaarlijks groeien tot 2,1 miljoen verkochte kaartjes, zo becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau in het meest recente overzicht over de bezoekersaantallen van podiumkunsten.comedyexplosion_news.jpg

RONALD SMINK WINT GRONINGEN CABARET FESTIVALRonald Smink heeft de jury- en publieksprijs van het 21e Groninger Studenten...

ticketservice_news.jpg47

VERBOD OP INTERNETHANDEL CONCERTKAARTEN IN DE MAAK Het op internet doorverkopen van concertkaartjes moet aan banden worden...

REACTIES

Avatar ErikLuyten
vr 31 aug 2007 21:28

punkr Ernst van der Pasch in de Kleine Komedie Amsterdam, 29 november: €14,50

 0
Avatar Marz667
vr 31 aug 2007 21:32

Marz667 punkr schreef:
Ernst van der Pasch in de Kleine Komedie Amsterdam, 29 november: €14,50

Hij is zeker een tip inderdaad, super grappig tijdens de Uitmarkt :)

 0
Avatar jos_theboss22
vr 31 aug 2007 22:23

jos_theboss22 meestal ligt dat aan de sponsors die een Theater heeft. en aan hoeveel mensen in het theater kunnen.

 -1
Avatar ErikLuyten
vr 31 aug 2007 23:13

punkr Marz667 schreef:
punkr schreef:
Ernst van der Pasch in de Kleine Komedie Amsterdam, 29 november: €14,50

Hij is zeker een tip inderdaad, super grappig tijdens de Uitmarkt :)jep wordt 3e keer cabaret, 1x ook nog muziekvoorstelling. shows zijn tof en cd's zijn echt ubermooi. wordt vast weer leuk :)

 0
Avatar skabuoy
zo 02 sep 2007 13:41

skabuoy De prijs die de consument betaalt voor de populairste genres, namelijk populaire muziek (gemiddeld 26,21 euro per kaartje) en cabaret (19,33 euro) stegen relatief het snelstDe meest drastische stijging zit 'm volgens mij bij de invoering van de Euro.
Daarvoor waren de prijzen redelijk stabiel, als ik 't me goed herinner, en daarna zijn ze ook redelijk stabiel gebleven.
Ten minste, voor de concerten waar ík doorgaans heenga.

 0
Avatar vacuii
zo 02 sep 2007 16:41

vacuii goeie topic. het is best wel opvallend indd. vind het dan wel weer raar dat ik voor bert visscher in de koninklijke schouwburg (niet de minste zaal) maar 24 euro betaalde en geen 32. het ligt inderdaad aan de sponsor, want als je via topticketline kaarten besteld is t veel duurder (rond de 30 euro voor de lama's, ja dág), als dat je ze bij een theater besteld. en dan hebben we nog maar niet eens over voor wat voor bedragen de kaarten op marktplaats worden aangeboden..
ik ga trouwens ook wel graag naar de wat kleinere cabaretartiesten in lokale theatertjes (rond de 12 euro), al heb ik voor sommige grotere caberetiers wel wat meer over (zoals b.v. theo maassen)

 0
Avatar Darkfiber
ma 03 sep 2007 15:27

Darkfiber ach met dat soort dingen ga ik naar de try outs. daar zit je echt voor een habbekrats bij.

 0
Avatar Obey-Your-Master
ma 03 sep 2007 21:38

Obey-Your-Ma.. Darkfiber schreef:
ach met dat soort dingen ga ik naar de try outs. daar zit je echt voor een habbekrats bij.
Klopt! zo heb ik Stoffe Jongens van Bert Visscher al een hele tijd geleden gezien.. =)

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.