Competitie en kansen in de wereld van het cabaret

Sfeer TivoliVredenburg concert
Competitie en kansen in de wereld van het cabaret
Door sjoertb op 15 maart 2019 - 10:04 Nog niet zo lang geleden was de weg naar succes in de wereld van het cabaret, stand-up of schrijversvak vooral een kwestie van talent, hard werk en de juiste connecties hebben. Nu is daar in de niet zo kleine vijver van de Nederlandse komedie echter verandering in gekomen. De markt is enorm gegroeid en er zijn inmiddels velerlei wegen naar succes, maar evenveel daarvan wijzen de weg omhoog als terug naar beneden!

Nederland heeft een lange traditie in het cabaret en het blijft een van de meest populaire genres in het theater. Beginnende cabaretiers of komedianten fantaseren over een carrière die direct van de kleinkunst academie naar het theater leidt. Ze hopen direct te kunnen verhuizen naar Hilversum om de televisie op te gaan zoals van Kooten en de Bie, of streven een baan na als schrijver voor een sitcom.

De markt groeit. Startende komedianten kunnen nu ook dromen van een nationale of internationale bloeiende start op hun eigen YouTube kanaal waar ze van komische video's tot online series kunnen publiceren, alles van eigen productie met het voordeel dat ze hun eigen baas zijn. Veel van deze initiatieven worden later overgenomen door de traditionele mainstream kanalen. Dit soort televisiekanalen zijn booming, waarbij sommigen puur op komedie zijn toegelegd en andere allemaal hun eigen Late Night Show of de Lama´s willen hebben. Er zijn theaters zoals De Kleine Komedie die zich puur op de komedie toeleggen. De grenzen tussen het traditionele en niet-traditionele vermaak zijn aan het vervagen. De inhoud van het internet vloeit over naar de televisie en het theater en andersom. Werken met internet, theater en televisie tegelijk opent vele deuren.

Met de groeiende mogelijkheden groeit ook de concurrentie. Er is meer werk en meer diversiteit te vinden, maar dankzij de gemakkelijke toegankelijkheid van het internet zijn er ook meer mensen die zich als komediant profileren en vechten voor deze banen. Wat echter niet veranderd is, is dat niet iedereen, vooral in het begin, kan rondkomen van zijn of haar werk als cabaretier. Een natuurlijk gevolg is dat verschillende banen tegelijkertijd worden aangehouden of carrière switches worden gemaakt. Veel bekende gezichten hebben bezigheden buiten het podium om, zoals presentator en pokerspeelster Fatima Moreira de Melo, of stappen tijdelijk over, zoals stand-up comedian Tom Montfrooy, naar bezigheden die ze met elkaar kunnen combineren. Een gecombineerde baan bestaat uit veel freelance werk en het liefst wordt er vaak in presentatie en muziek gewerkt. Er is ook wat voor te zeggen om ander werk naast het werk als komiek te hebben. De druk om te presteren gaat een beetje van de ketel en vaak is een andere omgeving ook een bron van inspiratie voor de artiest.

Nu de markt groter is en meer divers, ontstaan er buiten de mainstream ook meer kleine theaters, kanalen etc.. die risico's durven te nemen door anders te zijn en dus ook meer kansen bieden buiten het gebaande pad om. Het publiek met een wat selecte smaak wordt makkelijker bereikt. De kans om nieuw soort komedie aan het grote publiek te tonen ligt in het internet, alles gaat snel online en er worden in korte tijd ontelbare sketches of filmpjes gedeeld tussen de mensen van het doelpubliek. Er zijn ook ontelbare websites zoals de speld en dumpert.nl waar je een verzameling aan comedy info kunt vinden. Maar ook comedycentral heeft veel in de aanbieding. Op youtube kun je kijken bij comedy station en alle individuele aanbieders zijn er ook onder hun eigen naam te vinden.

De grootste verandering in de sector is dus hoe het publiek komedie beleeft en deelt. Het gaat dus niet alleen meer om het cabaret in het theater of op televisieprogramma´s. Om het materiaal van de komiek op de markt te krijgen wordt het net gebruikt. Die verandering zorgt er ook voor dat de inhoud van het werk van de komediant veranderd; van het werk schrijven naar het uitvoeren om het vervolgens ook nog eens te produceren met gebruik van video´s, belichting en geluid. Een gedegen productie en kennis van social media is mede beslissend voor het toekomstige succes van de beginnende kleinkunst artiest.



Nederlandse Vereniging voor Autisme news

NEDERLANDSE VERENGING AUTISME (NVA) VINDT IN...Cabaretier Fabian Franciscus zal zich in gaan zetten als ambassadeur voor...

Ramadan Conference news

NAJIB AMHALI SAMEN MET RAYEN PANDAY EN ANUAR OP TOUR... De drie cabaretiers Najib Amhali, Rayen Panday en Anuar gaan de komende...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.