To dance or not to dance; Vanavond de nieuwe corona-maatregelen

Corona check Ziggo Dome Fieldlabs
To dance or not to dance; Vanavond de nieuwe corona-maatregelen
Door RobZ op 14 september 2021 - 11:29 De Nederlandse muziek- en evenementensector houdt haar adem in. Vanavond maakt het Nederlandse kabinet bekend welke corona-spelregels voor de komende maanden gaan gelden bij de organisatie van concerten en festivals.

Zoals we gewend zijn, is er al flink wat informatie uitgelekt. Het ziet er naar uit dat evenementen binnen (zoals concerten of festivals), zonder vaste zitplaatsen vanaf 25 september weer toegestaan zijn. Er zijn alleen wel twee grote voorwaarden. Allereerst mag hooguit 75% van de maximale capaciteit van de zaal gebruikt worden. Ten tweede moeten alle bezoekers via hun zogenaamde coronapas bewijs laten zien dat ze gevaccineerd zijn, hersteld zijn van een Covid-19 infectie of een recente negatieve coronatest hebben gekregen. Ook is het mogelijk dat het kabinet afdwingt dat concerten en festivals om uiterlijk middernacht afgelopen moeten zijn.

Ook meerdaagse evenementen worden weer mogelijk. De enige voorwaarde is dat bezoekers elke 24 uur bewijzen dat ze een geldige 'coronapas' hebben.

Dat concerten en festivals (binnen) alleen met een maximale capaciteit van 75% gehouden mogen worden, is een lelijke streep door de rekening voor alle concerten en evenementen die doorgeschoven zijn. Vaak zijn deze uitverkocht en het is onwenselijk om een kwart van de bezoekers toch niet binnen te laten. Bovendien is het organiseren van een concert of festival met 75% capaciteit vaak geen winstgevende praktijk.

Pijnlijk werd het gisteren in de talkshow OP1. Mojo-directeur Ruben Brouwer zat aan tafel en liet weten dat Hugo de Jonge Mojo gevraagd heeft voorlopig geen dance-evenementen te organiseren. Juridisch was dit niet af te dwingen, dus werd er om medewerking van de sector gevraagd. In het interview zei hij: "Aan de ene kant omdat het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom we ons moeten houden aan een maximum van 75 procent van de bezoekers. Wij hebben daar tegenover een heel onderzoeksrapport, geschreven door OMT-wetenschappers, waaruit blijkt dat het helemaal niets uitmaakt of je nou 75 of 100 procent van het aantal bezoekers toelaat."

Ook laat Brouwer weten: "Daarnaast bleek tijdens het gesprek dat ze ons wilden vragen om liever geen dance-evenementen te organiseren, ook niet op driekwart van de capaciteit en als ze afgelopen zijn voor middernacht. Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden. Ze kregen dat juridisch niet voor elkaar, om onderscheid te maken tussen een concert en iets met een dj, dus hebben ze aan ons gevraagd: laten we daar nou een afspraak over maken, en dat dansen nog even verbieden."Vanzelfsprekend reageert de sector geschokt: de organisatie van de #Unmuteus protesten is woedend. Afgelopen zaterdag liepen maar liefst 150.000 mensen mee met de protesten voor de volledige opening van de sector. De directie van ADE (Amsterdam Dance Event) is verbijsterd dat Hugo de Jonge Mojo gevraagd heeft geen dance evenementen te organiseren.Hans Teeuwen

HANS TEEUWEN GAAT NIET AKKOORD MET CORONA-PAS EN... Hans Teeuwen gaat zijn shows de aankomende tijd niet spelen omdat hij het...

Ahoy Rotterdam

COMEDIAN TISJEBOY JAY KONDIIGT DAG VAN TE VOREN TWEE... Influencer en comedian Tisjeboy Jay geeft morgen twee keer de voorstelling...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.