De bekendste winnaars van Cameretten Festival

Hans Teeuwen
De bekendste winnaars van Cameretten Festival
Door sjoertb op 21 februari 2022 - 16:27 Het Cameretten Festival levert elk jaar weer nieuwe cabaretiers op. Veel van de bekende grappenmakers op televisie braken door door het winnen van de competitie. In 1966 startte het festival in Delft als lustrumactiviteit en sinds 1988 vond het lachfestijn in Rotterdam plaats. Na 32 jaar is nu Den Haag de thuisbasis voor de komende jaren.

We zijn erg benieuwd welke nieuwe moppentappers dit jaar naar voren komen tijdens de wedstrijd. Voor het zover is blikken we even terug. Hieronder op een rijtje wie de allerbekendste clowns zijn die ooit Cameretten wonnen.

Marc-Marie Huijbregts (1999 Juryprijs, Persoonlijkheidsprijs, Publieksprijs)
Sinds 1991 was Marc-Marie actief maar het duurde even voor hij zijn stijl vond. In 1998 liep hij Raoul Heertje tegen het lijf bij een presentatiecursus en werd hij vervolgens meegenomen naar een open podium-avond bij de Comedytrain. Daar leerde hij om als zichzelf op het podium te staan en niet een rol te spelen. Ruim een jaar later won hij de juryprijs, de persoonlijkheidprijs én de publieksprijs van Cameretten 1999. Eerder hadden alleen Joke van Leeuwen (1978) en Mumtaz Jafri (1995) het zover geschopt. In de halve finale kreeg Marc-Marie al een staande ovatie. Dat was nog nooit voorgekomen tijdens het Cameretten-festival.

Inmiddels is Marc-Marie niet meer weg te slaan van de televisie. In veel praatprogramma's is hij aanwezig en valt hij op met zijn bijzondere stemgeluid en houding. Bij De Wereld Draait Door was hij wekelijks tafelheer.

Herman Finkers (1979 Persoonlijkheidsprijs)
De broers Finkers, Wilfried en Herman uit Twente, gingen in 1975 studeren in Groningen. Er werd een zangvereniging opgericht met de stijl 'op zwart zangzaad'. Herman begon geregeld gedichten te schrijven en voor te dragen. Op zijn presentatie was behoorlijk wat aan te merken. Hij zong onvast, plaatste zijn grappen verkeerd en praatte zeer beroerd Nederlands maar dat waren allemaal pluspunten.

In 1979 viel hij in de smaak bij Cameretten en won hij de persoonlijkheidsprijs. Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de bekendste cabaretiers in Nederland. Zijn bekendste uitspraak is: „Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen.” Almelo heeft de uitspraak inmiddels geadopteerd als stadsslogan.

Hans Teeuwen (1991 Juryprijs)
Tegenwoordig staat Hans Teeuwen bekend als de Koning van de lach. De grondslag voor dat succes was het winnen van de juryprijs bij Cameretten in 1991. Samen met Roland Smeenk vormde hij een absurdistisch duo Teeuwen & Smeenk. Helaas kwam Roland om bij een auto-ongeluk en moest Hans alleen verder. Hij perfectioneerde de stijl die hij met zijn kameraad begonnen was en is tot de dag van vandaag één van de bekendste cabaratiers.

Theo Maassen (1990 Juryprijs)
Theo werd in 1990 lid van Comedytrain en won Cameretten. Vervolgens gooide hij hoge ogen met zijn eerste avondvullende show 'Bepaalde dingen' in 1994. Inmiddels heeft hij de Prijs van de Kritiek, de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs en de Poelifinario gekregen voor zijn shows. 'Zonder pardon' werd de eerste cabaretvoorstelling die vertoond werd in de Nederlandse bioscopen.

Sinds 2000 acteerde Theo Maassen ook in films en televisieseries. Hij had een hoofdrol in de films Minoes (2001), TBS (2008), Het Geheim (2010) en Doodslag (2012), en de (mini)series Mevrouw de Minister (2002), Waltz (2006), Bellicher; de Macht van meneer Miller (2010) en Geen probleem! (2011).

Nog meer bekende winnaars van Cameretten zijn:
Jandino Asporaat (1999 Juryprijs, Persoonlijkheidsprijs)
Bert Visscher (1981 Persoonlijkheidsprijs)
Brigitte Kaandorp (1983 Juryprijs)
Paul de Leeuw (1983 Persoonlijkheidsprijs)
Daniël Arends (2006 Juryprijs, Publieksprijs)

We hopen van harte dat het bezoeken van cabaret weer helemaal mogelijk wordt na de pandemie en dat het publiek er weer massaal op afkomt. Mocht je zelf naar een cabaretshow toegaan met de auto. Zorg dan dat je een goede autoverzekering hebt. Neem alvast een kijkje in onze cabaretagenda of er iets voor je tussen zit. Een grote kans dat de grappenmakers in dit artikel weer optreden het komende jaar.

Foto: Hans Teeuwen op Paaspop 2017Louis C.K.

LOUIS C.K. IN MAART OOK NAAR ROTTERDAM EN ANTWERPENEen paar weken geleden werd bekend dat de Europese tournee van Louis C.K....

Corona virus

CONCERTZALEN BELGIË VANAF 18 FEBRUARI WEER VOOR TEN... Goed nieuws uit België. Diverse bronnen melden dat het Overlegcomité, dat in...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.