Sport en theater - hand in hand

Hans Teeuwen
Sport en theater - hand in hand
Door RobZ op 24 februari 2022 - 14:41 Theater is altijd al een manier geweest om onze samenleving en dagelijks leven onder de loep te nemen. Zo kan je namelijk op een tactische manier gevoelige thema’s aankaarten, of juist het leven met een korreltje zout en wat humor nemen. Kritiek leveren op de politiek, onze samenleving of de mensheid in zijn geheel? Doe het met theater, en het wordt een fijne kunst.

Een goed voorbeeld is het toneelstuk ‘En Garde!’, dat op een speelse maar diepe manier het thema van de motiverende rol van ouders en trainers in sport behandelt. Als je de ouders of trainers rechtstreeks zou aanspreken, of proberen de moraal te lezen, zou dit waarschijnlijk in het verkeerde keelgat schieten. Maar als je er een toneelstuk over maakt, en het aan een gemengd publiek van sportieve jongeren, ouders, trainers, etc. laat zien, open je als het ware een eerlijk gesprek waarin iedereen tot besef komt wat zijn of haar rol in deze dynamiek is. Het toneelstuk werd aangeboden op aanvraag in (sport)scholen, jeugdverenigingen, etc. en was een groot succes.

Het sportthema in theater is trouwens niet alleen voor jongeren actueel. Ook in volwassen performances wordt vaak de rol van sport in ons leven besproken. Herinneren je je ‘Een Avondje Bergkamp’ nog, uit 2009? Dit toneelstuk was een absolute topper, en haalde het typisch cliché aan van mannen die voetbal willen kijken en vrouwen die willen bijkletsen. Valt er op vakantie een middenweg te vinden tussen de mannen die op voetbal wedden en vrouwen die de nieuwste modetrends bespreken? Iedereen kon zich wel in de situatie vinden, en het toneelstuk was dan ook een groot succes, mede door de prachtige prestaties van Arie Koomen en Edo Brunner.En dan heb je natuurlijk ook nog het theater dat speciaal op sportliefhebbers gericht is, zoals bijvoorbeeld ’Ajax, mijn club’, het toneelstuk over clubliefde en Andy van der Meijde dat de theaters in Nederland veroverde. Parool-columniste Roos Schlikker en Erris van Ginkel zetten hun beste voetje voor bij het schrijven van het script. Je ziet er geen voetbal rollen op de scene, maar toch draait heel het stuk rond voetbal, clubfavoriet Andy van der Meijde, en nog zoveel meer. Het is een stuk dat niet enkel voetballiefhebbers aantrok, maar sport en theater nog dichter bij elkaar bracht.

Ook bij stand-up comedy wordt er natuurlijk vaak met het sportthema gewerkt, denk maar aan al de prachtgrappen van Hans Teeuwen. Waarom? Het is gemakkelijk te verteren, je kan er veel mensen mee bereiken en het is ook een thema dat een groot deel van de bevolking interesseert. Zelfs in New York vond men dit een topidee - en werd dit in de realiteit omgezet met ‘Only a Game’ op de wereldbekende Broadway. Het ging om een stand-up comedy avond waar het sportthema centraal stond. Natuurlijk worden in stand-up comedy ook vaker de typische clichés geïntegreerd zoals mannen die verslaafd zijn aan voetbal of andere sporten kijken, en de vrouwen die er maar niet mee kunnen leven. In elk geval, er is meer dan genoeg materie om het publiek aan het lachen te brengen!Louis C.K.

LOUIS C.K. IN MAART OOK NAAR ROTTERDAM EN ANTWERPENEen paar weken geleden werd bekend dat de Europese tournee van Louis C.K....

Corona virus

CONCERTZALEN BELGIË VANAF 18 FEBRUARI WEER VOOR TEN... Goed nieuws uit België. Diverse bronnen melden dat het Overlegcomité, dat in...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.