PODIUM: Stadsschouwburg Utrecht Utrecht - Algemene informatie

 

ALGEMENE INFORMATIE

De Stadsschouwburg is het grootste theatergebouw van de Nederlandse stad Utrecht. Het in 1937 door de bekende architect Willem Marinus Dudok ontworpen gebouw staat op het Lucasbolwerk, aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Het werd geopend op 3 september 1941 en herbergde het restaurant Esplanade (met balkonterras). Het gebouw werd omstreeks 2009 erkend als rijksmonument na nominatie in 2007 op de Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958.

Verbouwingen

De meest ingrijpende verbouwing van de Stadsschouwburg vond plaats in 1995, toen de bestaande toneeltoren een transparante stolp kreeg, de toneelingang werd verbreed en er een flexibele tribune in de zaal kwam.
In 2002 ondergingen de entreehal en het foyergebied een gedaanteverandering. Ook werd het Theaterrestaurant en café Zindering geopend.

Zalen

De Stadsschouwburg kent twee zalen. De Douwe Egberts-zaal heeft doorgaans een capaciteit van 1000 toeschouwers, maar door een heftechniek kunnen 8 stoelenrijen omhoog worden getild en aan het balkon bevestigd. Dan telt de zaal slechts 600 zitplaatsen.
De Blauwe Zaal is een vlakke-vloertheater met tribunes. De zaal biedt plaats aan ongeveer 225 bezoekers en kent geen vaste plaatsen. Door het kleinschalige karakter zijn hier vooral voorstellingen te zien met een intiem karakter. Ze beginnen in de regel een half uur later dan in de Douwe Egbertszaal.

logo Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
ADRES Lucas Bolwerk 24 3512 EJ Utrecht
EMAIL stadsschouwburg@utrecht.nl
 

Stadsschouwburg Utrecht AGENDA

Bekijk de complete Stadsschouwburg Utrecht Utrecht agenda