VERSLAG: Gili interview

VERSLAG:

Had ik maar een zesde zintuig!De Nieuwe Snaar

Mentalist of comedian? De wijze en vriendelijke Belg Gili ziet zichzelf als beide, alhoewel zijn komende theatertour door Nederland volledig gericht is op ‘het zesde zintuig’ ofwel mentalisme. Alhoewel zijn roots bij goochelen en magie liggen, breekt Gili door als hij opgenomen wordt door De Nieuwe Snaar, een Belgisch cabaretgezelschap. Daar krijgt hij de smaak van het theater te pakken. “De comedywereld is veel eerlijker. Ik had het wel gehad met de vervelende commercie van de magiewereld. Iedereen is vals daar. Nu kreeg ik na een show keiharde kritieken van collega’s, dat was ik niet gewend. Maar zoveel eerlijkheid is verfrissend. Daarnaast weet je dat ze je oprecht proberen te helpen.”

De nieuwe Uri Geller

Cabaretinfo spreekt Gili in zijn kleedkamer op Lowlands, waar hij later in de middag een optreden zal geven. Een mix van comedy en mentalisme, best of both worlds. Hij begon daarmee ten tijde van De Nieuwe Uri Geller, een perfect moment om in te stappen. “Ik vind het geweldig om mensen het ene moment te laten bulderen van het lachen, maar twee seconde later muisstil te hebben. Een bekende truc die ik doe, is vier bekertjes neerzetten en die platslaan. Onder een van de bekertjes zit een spijker. Eigenlijk is die truc net zo moelijk als een aansteker, maar als je die op zijn kop houdt doet het ook pijn. Hij is ook iets gevaarlijker misschien, haha. Maar de zaal hangt standaard aan mijn lippen.

Char

Zijn nieuwe show, Iedereen Paranormaal, is volledig op het zesde zintuig gericht. Al zegt Gili daar niet over te beschikken. “Ik probeer uit te vinden hoe ver je kunt gaan, zonder daadwerkelijk over een zesde zintuig te beschikken. Ik zeg niet dat het niet bestaat, maar ik heb het in ieder geval nog nooit gezien. Het is alleen maar show en techniek. Had ik maar een zesde zintuig, dat zou het een stuk makkelijker maken haha!” Begin tegen Gili dan ook vooral niet over vrouwen als Char, daar heeft hij een broertje dood aan namelijk. “Ik begrijp dat een op de drie Nederlanders in haar gelooft. Dat meen je toch niet? Het is kul! Ze doet het niet eens goed. Dat hele wereldje is zo verschrikkelijk. Ze lezen helemaal niets. Ze vragen je iets en gooien het vervolgens terug in je gezicht. Dat kan iedereen doen.”

Klootzak

Gili mag dan proberen de zaal ervan te overtuigen dat het zesde zintuig niet bestaat, maar vaak is dat aan dovemansoren gericht. “In mijn gastenboek staat: ‘Gili, je doet misschien alsof je geen zesde zintuig hebt, maar je bent een klootzak. Je hebt het namelijk wel en doet gewoon alsog het niet zo is.’ Dat geloof je toch niet? Mensen zijn zo krampachtig op zoek naar een zin van het leven dat ze de oplossing zoeken in godsdienst en contact met de doden. De aard van het beestje denk ik. Er zitten standaar huilende mensen in de zaal als ik optreed. Hoe luider ik zeg dat het niet waar is, des te meer ze me lijken te geloven.”

Gili geeft tot en met mei 2011 diverse shows in Nederland:

18/11/2010 Midi theater (Tilburg) - www.miditheater.nl
27/11/2010 TOP (Bemmel) - www.topbemmel.nl
16/12/2010 Arsenaal (Vlissingen) www.arsenaaltheater.nl
15/01/2011 Klameare (Workum) - www.klameare.nl
28/01/2011 Rabotheater (Hengelo) - www.rabotheaterhengelo.nl
04/02/2011 Agora (Druten) - www.agoratheater.nl
01/03/2011 Heerenlogement (Beusichem)
17/03/2011 Catharina Kapel (Harderwijk) - www.catherinakapel.nl
18/03/2011 De Stoep (Spijkenisse) - www.destoep.nu
02/04/2011 Kattendans (Bergeijk) - www.kattendans.nl
18/05/2011 Hofnar (Valkenswaard) - www.hofnar.nl

 
festival logo

JISKEFET - 1/4 - HMHJiskefet is terug! Na de Heb Je Nog Geneukt Tour vorig jaar, is het nu tijd...

festival logo

PABLO FRANCISCO INTERVIEW ij is een graag geziene gast in Nederland en eigenlijk overal in de wereld:...