VERSLAG: Amsterdam Comedy Festival 2011

VERSLAG: Harm Groustra  

Amsterdam Comedy Festival

Op het eerste gezicht lijkt het best een gewaagde stap: het Amsterdam Comedy Festival herbergt alleen nog maar buitenlandse comedians. Geen Maassen, Teeuwen of Arends, maar Burns, Shapiro en Smith. Het blijkt gelukkig geen probleem voor de bezoeker want het festival mag in de loop van de avond het bordje uitverkocht aan de deur hangen. Internationale comedy leeft, zoveel is in ieder geval duidelijk.

Bij Nick Helm kun je maar beter niet in zijn zichtveld gaan zitten wanneer je er niet van houdt het podium op te moeten komen om te zingen. Dat gebeurde tijdens de afgelopen editie van het Amsterdam Comedy Festival. Hoewel deze toeschouwer er klaarblijkelijk niet een heel groot probleem mee had, hij lacht immers nog op de foto’s. Het publiek heeft genoten van Nick zijn directe comedy, zonder doekjes erom! (RJ)

De Australische Brendon Burns valt een beetje tegen. Hij leunt vooral op de grap dat Amsterdammers nergens meer geschockeerd van raken en draaft daar een beetje te veel in door. Een serie grappen over de Australische versie van Mardi Grass valt ook nagenoeg in het water, al is het maar omdat het gros van de bezoekers bij het horen van die naam aan kralenkettingen en blote tieten denkt in plaats van een parade voor homoseksuelen. Burns staat bekend om zijn harde grappen, maar vanavond komt hij helaas helemaal niet uit de verf.

Met een van de laatste Southpark afleveringen nog in ons achterhoofd is het moeilijk om niet bij comedyrobot DATA te gaan kijken. Alhoewel de technologie prijzenswaardig is, is de act nog niet helemaal zoals hij zou moeten zijn. Doordat de stem van de robot nogal vervormd is, is hij niet altijd even goed te verstaan. Daarnaast rekent hij op vaste lachmomenten in de zaal, wat nogal eens voor verwarring zoekt. Desalniettemin is DATA een leuke gimmick en wie weet is er op een editie in de toekomst ruimte voor een volledige comedyset van een robot.

Na een pauze van vijf minuten is het tijd voor Earl Okin. De Engelsman is niet de jongste meer, maar na tien minuten al is hij een van de hoogtepunten van het Amsterdam Comedy Festival. Het zelfverklaarde sexsymbool brengt het ene na het andere hilarische nummer, met een akoestische versie van Teenage Dirtbag als hoogtepunt. Maar ook pratend krijgt hij de lachers op zijn hand. Het beschaafde accent maakt zijn vaak schuine grapjes nog geestiger en als hij ter afsluiting het publiek massaal laat kreunen, rolt de zaal nog net niet van hun stoel van het lachen.

David ‘O Doherty is geen onbekende en staat dan ook als laatste comedian in de grote zaal. Zijn Shakira-lied is een Youtube-hit en tot genoegen van de zaal opent hij daar ook mee. Maar ook de rest van zijn set is scherp, kritisch en vooral heel erg grappig. Een simpele zin als ‘I recently finished the internet’ zorgt voor een bulderend publiek. Ook het materiaal over zijn leeftijd (hij is net 35 geworden) is een van de hoogtepunten van de avond.

Greg Shaprio is van oorsprong Amerikaans maar woont al een jaar of 15 in Nederland. Dat hoor je ook wel wanneer hij tussendoor een Nederlandse zin er doorheen gooit, want hij spreekt haast accentloos Nederlands. Wat hem in die 15 jaar echter ook is opgevallen, dat zijn de eigenaardigheden van Amerikanen die op reis zijn. Hierover heeft hij genoeg te vertellen op een vermakelijke manier. (RJ)

En daarmee zit de eerste, volledig internationale, editie van het Amsterdam Comedy Festival er alweer op. Een buitgengewoon geslaagde edite, waar tijdens comedians uit de UK de show stalen. Maar een festival blijft natuurlijk een festival en dus valt er nog wel wat te zeuren over de line-up. Waar is Bo Burnham bijvoorbeeld? Een veelbelovende Amerikaanse comedian had fijn geweest tussen de mannen die vaak toch al een beetje op leeftijd zijn.

Maar het mag de pret niet drukken. De belangrijkste conclusie na vanavond is dat internationale comedy in Nederland het plafond nog lang niet bereikt heeft en dat deze formule werkt. Een iets betere balans tussen nieuw en oud zou fijn zijn, maar van een avond als deze lusten we er wel meer van per jaar. Nu er toch een dag is weggevallen, over een half jaar alvast maar een nieuwe editie? Wij kunnen niet wachten.

FOTOGRAFIE: Rob Jans  

12  
 foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Wil Hodgson foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Wil Hodgson foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Nick Helm foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Nick Helm foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Nick Helm foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Thomas Smith foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Thomas Smith foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Thomas Smith foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Brendon Burns foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Brendon Burns foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Brendon Burns foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Ava Vidal foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Ava Vidal foto Amsterdam Comedy Festival 2011 Ava Vidal foto Amsterdam Comedy Festival 2011
 
12  
 
festival logo

ANDRÉ VAN DUIN - 25/9 - DELAMARZelden zei een titel van een theatershow zoveel over de inhoud én over de...

festival logo

PAM ANN INTERVIEW Pam Ann komt twee keer naar Nederland! Tijd voor Cabaretinfo om eens met...