VERSLAG: Lowlands 2007

VERSLAG: Eric Rijlaarsdam   Kenneth Steffers   Marco Smeets  

  123  

Lowlands 2007, zondag 19 augustus

Zondag 19 augustus

De Alpha wordt deze laatste zondag geopend door (hoe toepasselijk) Alpha Blondy. Hij vervangt Tanya Stephens en doet dat zeer verdienstelijk. Zijn reggaeklanken gaan er goed in bij het wakker wordende publiek en al snel worden de eerste joints opgestoken. De muziek is goed, veelal relaxt en soms stevig. De cover van Pink Floyd’s ‘Wish You Were Here’ is leuk, maar zijn eigen werk is beter. Een zeer geslaagde opener voor de zondag. Zo begint je dag nog eens relaxed!

De muziek van The Shins is eigenlijk iets te intiem voor de grote Grolsch tent. Toch staat de band hier geprogrammeerd en terecht, want de tent is goed gevuld. De band opent sterk met ‘Sleeping Lessons’ en ‘Australia’ van het laatste album Wincing The Night Away. Hierna zakt de set echter langzaam wat in. De luisterliedjes van het vijftal uit Albuquerque weten de aandacht niet vast te houden. Het eind van de set, vanaf het prachtige ‘Saint Simon’ is wel weer erg goed. Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

De Engelse Pigeon Detectives weten de India al tijdens het eerste nummer volledig op z’n kop te zetten. Dit is voornamelijk te danken aan het enthousiasme van zanger Matt Bowman. Deze staat werkelijk geen seconde stil. Hij rent over het podium en soms zelfs over de rij monitorboxen vooraan het podium. Ook het bespringen van de bassdrum wordt vandaag niet vergeten. De band speelt veel van de beste nummers van de debuutplaat Wait For Me aan het begin van de set. Uitschieters hierbij zijn ‘I Found Out’ en ‘You Know I Love You’. Later in de set komen de wat mindere nummers en hierdoor zakt het optreden een klein beetje in. Als aan het eind de hit ‘I’m Not Sorry’ voorbij komt begint het publiek in de tent weer volop te dansen. Van deze band zouden we nog wel eens veel meer kunnen gaan horen.

In de industriële keet die we de X-Ray noemen staat de gabberpunk van Aux Raus. Het is afgeladen vol, maar dat is ook niet gek voor wellicht het kleinste podium op Lowlands. Voordat schreeuwlelijk Bastiaan Bosma aan de korte setlist van een half uur begint, drinkt hij eerst op het podium een paar pilsjes leeg. De stem moet natuurlijk wel gesmeerd zijn! Als de eerste techno klanken de X-Ray doen trillen, kan niemand meer rustig blijven staan. Aux Raus bewijst een zeer goed alternatief tegen sporten te zijn, want dansen kan perfect op deze heerlijke agressie.

De meest gehypte band van Lowlands 2007 is ongetwijfeld Enter Shikari. Nu de Klaxons zijn weggevallen is deze band de enige vertegenwoordiger van het zogenaamde Nu Rave genre. De show in de India begint rommelig door problemen met de microfoon van zanger/screamer Roughton Reynolds. Zijn mike is kapot en wanneer de band dit eindelijk door heeft krijgt hij een nieuwe. Op een gegeven moment lijkt het allemaal wel goed te gaan en volgt er een periode van ongeveer vier nummers waarin de band echt heel goed op dreef is. Het publiek gaat helemaal los met een kolkende pit en talloze crowdsurfers als gevolg. Wat verderop in de set organiseert Roughton Reynolds een circlepit en een human pyramid. Dit is natuurlijk allemaal wel leuk, met name de circlepit rond de twee pilaren van de India is indrukwekkend, maar het haalt wel de vaart uit het optreden. Dit zorgt echter niet voor een verminderd enthousiasme bij het publiek dat tijdens de nummers onvermoeibaar doorbeukt. Het optreden van Enter Shikari is misschien niet heel goed, spectaculair en energiek is het wel.

Sonic Youth staat voor experimentele alternatieve gitaarrock, waarbij ooit zelfs Nirvana in hun voorprogramma stonden. De Youth is helaas voorbij want Kim is 54 en Thurston is alweer 49 jaar. Tijdens het eerste nummer van het optreden speelt J. Mascis van Dinasour Jr. mee, hij heeft later die dag zelf nog een optreden. Sonic Youth verruimt je blik met betrekking tot het bespelen van een gitaar. Tijdens dit optreden speelt gitarist Lee soms met een schroevendraaier onder zijn snaren en draait wat willekeurige rondjes met zijn plectrum. Behalve een plectrum, wordt door gitarist Thurston, ook een vioolstok en de rand van het podium gebruikt om zijn gitaar te bespelen. Het gaat ook een keer mis, waardoor er even niet gespeeld kan worden, waardoor Thurston tegen Lee zegt: “Hey Lee, Our shit is breaking. Just like the old days.” Daarnaast zingt en danst Kim er lekker op los, met regelmaat speelt ze ook een nummertje mee op de bas. Gitaren worden zowat elk nummer verwisseld en aan de zijkant staat een indrukwekkend arsenaal aan gitaren. De meeste nummers zijn hun laatste albums, maar ze eindigen het kleine hitje ‘100%’ uit 1992. Laat het duidelijk zijn, dit is geen muziek voor de grote massa en horen ook niet thuis in de te grote Alpha tent, toch was dit een geweldig must-have-seen-concert.

Twee jaar geleden was Arcade Fire de sensatie van Lowlands. Om deze reden mogen ze dit anno 2007 in de grote Alpha spelen. Vooraf is het de vraag of deze tent niet een maatje te groot is voor de niet altijd even makkelijke indierock van de Canadezen. Al snel bijkt echter dat de tienkoppige band de grootste tent makkelijk aan kan. Het optreden is niet zo indrukwekkend als twee jaar geleden, maar dat komt vooral doordat de songs van het nieuwe album toch net wat minder zijn dan die van het debuut. De oude nummers, zoals ‘Wake Up’ en het afsluitende duo ‘Power Out’ en ‘Rebellion (Lies)’ vormen dan ook de hoogtepunten van de sterke set.

Gooi Kraftwerk in de blender, roer daar een beetje Rammstein doorheen en programmeer ze als afsluitende band in de X-Ray. Wat je dan krijgt? Hét alternatief op Tool voor liefhebbers van cyber goth, industrial en electro. We spreken nu over Welle:Erdball. Hoewel de band tijdens de eerste twee nummers nog duidelijk op gang moet komen, barsten de Duitse klanken bij het derde nummer toch echt los. De afstandelijke maar charmatische zanger weet met zijn leren handschoenen het publiek te bespelen als marionetten. (Underground)hits als ‘Starfighter F-104G’, ‘Der Telegraph’ en ‘Deine Augen’ werden allemaal gespeeld. Mensen die hierbij aanwezig waren gingen met een goed gevoel weg, zonder de gedachte te hebben iets aan Tool te hebben gemist.

Na het optreden van The Arcade Fire mag de Californische progmetal band Tool de Alpha afsluiten. De band is al voor de vierde keer binnen anderhalf jaar in Nederland en speelt een set die vergelijkbaar is met de eerdere concerten. De eerste helft, waarin onder andere ‘Stinkfist’, ‘Forty Six & 2’ en ‘Schism’ voorbij komen is het beste. De muziek van Tool is loodzwaar en behoorlijk pretentieus. Verder is er op het podium nagenoeg niets te zien, behalve dan de kunstzinnige en tamelijk vage projecties. Dingen die niet elke bezoeker kan waarderen. Met name de trage, instrumentale stukken tussen de nummers door zijn voor de niet fans waarschijnlijk iets teveel. Voor de liefhebbers is het echter genieten bij de technisch perfect uitgevoerde, uiterst gecompliceerde nummers. Met name de polyritmische drumpartijen zijn indrukwekkend, het lijkt er soms op alsof drummer Danny Carey zes armen heeft. Tool zal zeker niet voor iedereen de ideale afsluiter zijn van Lowlands 2007, maar als je open staat voor dit soort muziek is het zeker een van de hoogtepunten van het festival.

  123  

FOTOGRAFIE: Dave van Hout  

1234567891011  
 foto Lowlands 2007  foto Lowlands 2007 Battles foto Lowlands 2007 Battles foto Lowlands 2007 Damien Rice foto Lowlands 2007 Damien Rice foto Lowlands 2007 Damien Rice foto Lowlands 2007 De Lama's foto Lowlands 2007 De Lama's foto Lowlands 2007 De Lama's foto Lowlands 2007  foto Lowlands 2007  foto Lowlands 2007  foto Lowlands 2007 Eagles of Death Metal foto Lowlands 2007 Eagles of Death Metal foto Lowlands 2007
 
1234567891011  
 
festival logo

MARC-MARIE HUIJBREGTS – OPDAT IK NIET VERGEETMede dankzij zijn verschijning als tafelgast bij het televisieprogramma De...