VERSLAG: Van Houts en De Ket – Sterk, zwart en zonder suiker

VERSLAG:

Van Houts en De Ket – Sterk, zwart en zonder suiker

Van Houts en De Ket. Cabaretiers die bij vrijwel heel Nederland bekend zijn, maar niet alleen vanwege hun cabaretvoorstellingen. Van Houts en De Ket zijn namelijk bij het grote publiek bekend als de twee heren uit de reclames van het koffiemerk Kanis & Gunnink.

Toch staan de beide heren al tien jaar op het podium als cabaretiers. Om dit te vieren, spelen ze in de theaters hun jubileumvoorstelling Sterk, zwart en zonder suiker. Voor deze jubileumvoorstellingen stonden Van Houts en De Ket al met acht voorstellingen in de theaters.

Tijdens de jubileumvoorstelling spelen Van Houts en De Ket allerlei sketches uit vorige voorstellingen. Sketches waar het publiek in het verleden het hardst om moest lachen, maar ook sketches waar de beide heren zelf het meeste plezier aan hebben beleefd en die ze voor het publiek graag nog een keer herhalen.

De Kleine Komedie is deze avond niet volledig uitverkocht. Dit is ook niet gek; de cabaretiers stonden in oktober 2007 al twee keer in de Kleine Komedie en staat nu bijna een week achter elkaar in deze zaal. Geen schande wanneer er op een avond dan enkele stoelen leeg zijn. Of de cabaretiers het zelf merken is maar de vraag.
De zaal reageert in eerste instantie afwachtend op de eerste sketches. Het wordt langzaam duidelijk dat een deel van het publiek de cabaretiers nog niet eerder heeft gezien en duidelijk moet wennen aan de humor. De humor van Van Houts en De Ket is namelijk niet simpel te noemen. Over alle sketches is goed nagedacht en het publiek moet goed bij de les blijven om alles te snappen.

Uiteindelijk beseft langzaam iedereen in de zaal waar de cabaretiers mee bezig zijn en maakt de afwachtende houding plaats voor nieuwsgierigheid. Met de sketch wordt het optreden gekker en gekker en wanneer De Ket naakt op het podium komt om auditie te doen voor Porno Idols, verbaasd niemand zich hier meer over.

Ook de jubileumvoorstelling van Van Houts en De Ket bied de cabaretliefhebber weer veel plezier. Bedenk wel dat je niet naar de heren moet gaan kijken wanneer je een avond simpel vermaak wilt zien. Bij Van Houts en De Ket moet je nadenken om iedere sketch goed te kunnen snappen en moet je als bezoeker accepteren dat niet iedere sketch even goed is. Op naar de volgende jubileumvoorstelling over tien jaar?

 
festival logo

ANDRÉ VAN DUIN - 16/10 - PARKSTAD LIMBURG THEATERWie kent hem niet? André van Duin is weer terug op het podium. Cabaretinfo...

festival logo

MARC-MARIE HUIJBREGTS – OPDAT IK NIET VERGEET Mede dankzij zijn verschijning als tafelgast bij het televisieprogramma De...