PODIUM: De Kleine Komedie Amsterdam - Algemene informatie

 

ALGEMENE INFORMATIE

Begonnen als "Theatre Français sur l'Erwtemarkt", waar Koning Willem I en Napoleon tot de regelmatige bezoekers behoorden, werd het gebouw gebruikt als achtereenvolgens "Neues Deutsches Theater", Schotse zendingskerk (1856-1886), collegezaal van de Vrije Universiteit en pas in 1886 weer als theater.
Na een periode onder de naam Salvatori tussen 1908 en ±1935 te zijn gebruikt als vergaderzaal en voor bijeenkomsten van rechtse protestanten en linkse vrijdenkers, werd het in de oorlogsjaren alleen gebruikt als fietsenstalling.
In 1947 opende het echtpaar Perin-Bouwmeester het theater opnieuw onder de naam "De Kleine Komedie" en vierde triomfen met de klucht "Potasch en Perlemoer" met Johan Kaart en Johan Boskamp en met optredens van Fons Jansen. Later traden Wim Kan, Toon Hermans en anderen hier op met groot succes. In 1973 komt hieraan abrupt een einde als het gebouw door de brandweer wordt afgekeurd. Het pand staat daarna leeg.
In 1978 wordt het theater met particuliere gelden gerenoveerd en heropend. Het kan zich ontwikkelen tot een belangrijk podium voor vrije en gesubsidieerde producties. Daarvoor zijn de subsidies van de Gemeente Amsterdam, zij het bescheiden, van groot belang.

logo De Kleine Komedie Amsterdam
ADRES Amstel 56-58 1017 AC Amsterdam
EMAIL algemeen@dekleinekomedie.nl
 

De Kleine Komedie AGENDA

Bekijk de complete De Kleine Komedie Amsterdam agenda