VERSLAG: Amsterdam Comedy Festival

VERSLAG:

  12  

Dag 2

Dan is het op zaterdag alweer tijd voor de tweede dag van het Amsterdam Comedy Festival. Vandaag is het programma minstens zo goed als de eerste, maar omdat we nu bijvoorbeeld Theo Maassen laten schieten, is het geheel net iets minder dan de hele sterke openingsdag. Dat neemt niet weg dat er nog een hoop gelachen wordt met wederom nationale en internationale cabaretiers. Vandaag zijn er veel acts van de Comedytrain, wat natuurlijk nooit een verkeerde zaak is. Een van de grootsten aldaar, Hans Sibbel, heeft het misschien af laten weten, maar er zit nog genoeg moois in de stal. Dat blijkt vanavond wel.

Dat begint al met de relatief onbekende Thomas Gast. Gast wist eigenlijk al heel lang dat hij op het podium wou klimmen om grappen te vertellen, maar besloot toch eerst zijn Gymnasium af te ronden en te gaan studeren. Dat is geen slechte keuze geweest want het is een mooie inspiratiebron voor zijn show vandaag. Het gaat vooral over zijn schooltijd en de bijbehorende capriolen die hij meemaakte op het Gymnasium. Hij overlaadt de zaal niet met een salvo aan grappen, maar bouwt het juist rustig op. Hierdoor blijft zijn verhaal ook overeind maar blijft er toch genoeg ruimte over om te lachen.

Merijn Scholten pakt het op een hele andere manier aan. Hij springt van de hak op de tak en werkt er een waslijst aan onderwerpen doorheen tijdens zijn optreden. Dat zorgt bij vlagen voor hilarische momenten, maar tegelijkertijd voor de nodige onrust. Niet al zijn grappen zijn even sterk waardoor de vaart er soms een beetje uitraakt. Het is ook nogal vermoeiend om zijn wel erg snelle tempo bij te houden. Toch heeft Scholten zeker potentie en heeft hij alles in zich om een grote jongen in de cabaretwereld te worden. Als hij tenminste een beetje leert te temporiseren, want dit houdt helemaal niemand bij.

Ook vandaag staat er weer een grote internationale naam op de poster. Greg Giraldo is in Nederland als comedian misschien niet heel erg bekend maar is zeker te herkennen van het programma Roast, dat elke week op Comedy Central te zien is. Hierin speelt hij een prominente rol in het afkraken van bekende Amerikanen zoals Pamela Anderson. Hij heeft vanavond even wat tijd nodig om zijn draai te vinden, maar dankzij het publiek, dat uitbundig meedenkt, komt hij steeds meer los. Zijn grappen komen vooral in het begin niet altijd even goed aan, vooral omdat hij niet helemaal op één lijn zit met zijn Nederlandse toeschouwers maar tegen het einde van de set hebben de twee elkaar helemaal gevonden.

Onze afsluiter voor deze derde editie van het Amsterdam Comedy Festival 2010 is Paulien Cornelisse. De enthousiaste blondine is razend populair in Nederland, vooral -of eigenlijk alleen- dankzij haar twee bestsellers die beide over de Nederlandse taal gaan. Ook vanavond is dat natuurlijk weer het speerpunt van haar voorstelling. Ze verbaast en ergert zich over van alles en nog wat in de Nederlandse taal en deelt dat maar al te graag met haar toeschouwers. Een verfrissend optreden, omdat er nu eens niet alleen maar flauwe grappen gemaakt worden, maar er een onderwerp besproken wordt dat voor heel veel mensen herkenbaar is. Dat sommige mensen juist degenen zijn die de ergernissen van Cornelisse veroorzaken maakt het alleen maar grappiger.

De derde editie van het Amsterdam Comedy Festival is bijzonder geslaagd met eigenlijk geen een echte tegenvaller. Vooral de mix van verschillende stijlen en het verschil tussen nationaal en internationaal maakt het een bijzonder interessant festival. Als de organisatie in de toekomst nog meer grote buitenlandse namen weet te strikken kan het misschien zelfs wel uitwijken naar een grotere locatie. Maar voor nu is het een fijn weerzien met de Nederlandse top van het cabaret en een zeer aangename kennismaking met nieuwe buitenlandse cabaretiers.

  12  
 
festival logo

PABLO FRANCISCO INTERVIEWij is een graag geziene gast in Nederland en eigenlijk overal in de wereld:...

festival logo

JISKEFET - 6/4 - HEINEKEN MUSIC HALL Vijf jaar nadat Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins Jiskefet vaarwel...