VERSLAG: Amsterdam Comedy Festival

VERSLAG:

12  

Dag 1

Dit jaar wordt het Amsterdam Comedy Festival al voor de derde keer georganiseerd. De toegangsprijs is een stuk lager dan die van vorig jaar en het is dan ook gezellig druk in de Melkweg. In verschillende zalen staat het poppodium voor twee dagen helemaal in het teken van cabaret en comedy. Wat begon als een kleinschalig festival met enkel Nederlandse cabaretiers is inmiddels een festival met internationale allure. Geruchten gaan zelfs dat het festival heeft geprobeerd om Chris Rock te boeken, maar helaas staat zijn naam niet op het programma. Dat neemt niet weg dat het Amsterdam Comedy Festival ontzettend veel leuks te bieden heeft.

Theo Maassen bijvoorbeeld. Hij staat dit jaar op het Amsterdam Comedy Festival omdat Hans Sibbel een blessure heeft en niet kan komen en geeft een prima optreden weg. Wat vooral voor hilariteit zorgt is het afkraken van andere cabaretiers, zoals de eerder genoemde Sibbel. Twee jaar terug zorgde Teeuwen nog voor een heuse rel toen hij de camera van een fotograaf sloopte en even lijkt het dit jaar weer uit de hand te lopen. Hij ziet namelijk flitsen vanuit de zaal komen en dat wekt de nodige irritatie op. Misschien weet hij niet dat het festival een huisfotograaf heeft, maar de ongelukkige plaatjesschieter moet de zaal verlaten. Verder overtuigt Maassen de zaal makkelijk met veel nieuw werk. Hij heeft het onder andere over Patricia Paay en zijn bijbehorende optreden in De Wereld Draait Door en krijgt de zaal daarmee aan zijn voeten.

Henry van Loon die zoals veel cabaretiers dit weekend bij Comedytrain zit, heeft er weinig moeite mee om de zaal in te pakken. Hij is vooral bekend van "De Henry van Loon entertainment show' maar komt er vandaag ook prima vanaf. Hij staat bekend om zijn depressieve verschijning en doet daar vandaag ook weer eer aan. Maar zoals altijd weet hij er een komische draai aan te geven. Dankzij goed opgebouwde grappen is het misschien niet voortdurend schaterlachen, maar dat maakt niet uit. Over het geheel gezien is hij vooral dankzij die leuke mix een van de fijnste cabaretiers om te aanschouwen.

Eerder tipte Cabaretinfo de voorstelling van Kamagurka op de website en dat was niet meer dan terecht. Op onnavolgbare, onbegrijpelijke en absurdistische wijze werkt de Vlaamse Luc Zeebroek -zijn echte naam- zich door een scala aan sterke grappen. Hij is misschien vooral bekend van zijn tekeningen als Bert en Bobje, maar al pratend op een podium kan hij er ook wat van. Niet voor niets ligt de zaal helemaal dubbel om zijn absurde en soms keiharde humor. Net zoals in zijn tekeningen kan het eigenlijk over van alles gaan. Of dat nu Hitler of de natuur is; de Belg werpt overal zijn bijzonder licht op.

In de inleiding ging het al over de international allure die het festival tegenwoordig heeft en het blijft dan ook niet bij een paar Vlamingen vanavond. Een van de hoofdacts is namelijk de Britse Jason Cook. Het is zijn eerste optreden in Nederland en wil er iets bijzonders van maken. De in Amerika zeer populaire comedian, die wel wat wegheeft van Arie Koomen, is vandaag geblesseerd en zit daarom op een stoel, maar dat mag de pret niet drukken. Hij probeert niet de standaard grappen te maken, maar juist met hulp van het publiek een unieke show neer te zetten. Doordat de sfeer eigenlijk vanaf het begin meteen erg goed is heeft hij daar weinig moeite mee. Zijn grappen gaan tot genoegen van het publiek steeds verder en tegen het einde heeft hij Nederland overtuigd. Daarmee is hij (voor ons) een waardig afsluiter van de eerste dag Amsterdam Comedy Festival.

12  
 
festival logo

PABLO FRANCISCO INTERVIEWij is een graag geziene gast in Nederland en eigenlijk overal in de wereld:...

festival logo

JISKEFET - 6/4 - HEINEKEN MUSIC HALL Vijf jaar nadat Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins Jiskefet vaarwel...