VERSLAG: Richard Groenendijk - 12/2 - Theater Aan de Slinger

VERSLAG: Stefan Veninga  

Richard Groenendijk

De 39-jarige Richard Groenendijk, alweer 10 jaar bezig, is weer een flink stuk gegroeid getuige zijn nieuwe show ‘alle dagen’.Gelukkig heeft hij zijn reputatie van imitator nog niet helemaal afgeschud.
 
Als hij uitwijdt over zijn tante slaat de hilariteit toe. Hij vertelt over haar waaruit blijkt dat Richard naïver is dan je zou denken. Maar meer nog dat hij nadenkt over het leven. Hoe grof gebekt hij ook is. Er is altijd wel een invalshoek, waaruit hij twijfelt of hij niet degene is die gek is. Over 'Tebbie', het hondje met de vreemde naam.
"Ja vreemd, als je niet uit Rotterdam komt. Want Rotterdammers hebben de gewoonte om zo min mogelijk woorden te gebruiken". En daarmee is Tebbie de ideale naam voor een hondje. "Tebbie gedaan dan?" "Tebbie lekker warm hè, in die oven." Als je het leest is het lang niet zo grappig als dat hij het zegt, maar zijn zware Rotterdamse accent maakt de grap compleet. En als hij later vertelt over de ontdekking van het 'cruisen' in de bijenkorf, zou je denken dat het een Rotterdams woord is, in plaats van Engels. Dat is de kracht van zijn optreden. Hij voert je mee in zijn wereld. Een aangename ontsnapping voor het publiek.

Het publiek, met een lachende glimlach, vergeet zichzelf. Het is geen glimlach als aanloop op een lachsalvo. Maar een glimlach uit ontroering. En dan komt die grap iets vroeger dan je verwacht en moet je gewoon lachen. Als Richard dan later 'op gevaarlijk' gaat met zijn ervaringen in de musicalwereld, blijkt dat hij zich verre houdt van inkoppertjes en verwachtingen. Hij schuift van Maria Callas naar Lange Frans in een paar zinnen. Maakt het af met een liedje. Gevoelig, zichzelf niet ontziend. "Herinnert U zich deze nog?" Waarop hij er zelf aan toevoegt: "Vergeet deze dan maar!" 

Richard Groenendijk borduurt voort op de lange traditie van one-man-shows. Het is een avond uit, dat nog een paar dagen nawerkt. 

 
festival logo

REGGIE WATTS INTERVIEWVoor Reggie Watts het podium van de Melkweg in Amsterdam beklimt, nam hij...

festival logo

GABRIEL IGLESIAS - 14/11 - MELKWEG Gabriel Iglesias kwam langs in Nederland voor een show in een uitverkochte...