VERSLAG: Alex Klaasen – 18/2 - Eindelijk Alleen

VERSLAG:

Alex Klaasen – 18/02/2009 - Eindelijk Alleen

Terwijl Jack Spijkerman samen met het programma Kopspijkers ten onder is gegaan, zijn al de toenmalige cabaretiers een stuk beter terechtgekomen. Eén hiervan is Alex Klaasen. De 33-jarige kennen we naast het VARA-programma ook van musical The Wiz, filmtopper Alles Is Liefde, tv-programma's als Koefnoen, Wie is de Mol en Gooische Vrouwen of wellicht van het duo Alex en Martine – waarmee hij samen met Martine Sandifort ooit Cameretten won. De Brabander is na al de uitstapjes weer even terug naar wat hij het leuks vindt: optreden in de Nederlandse theaters. Voor het eerst staat hij solo op de planken en dat er vraag naar is bewijst zijn poster bij De Kleine Komedie, waar al een lange tijd “Uitverkocht” onder schittert.

Zijn website zegt het volgende over het programma: “Een ideale avond voor mensen zonder humor, dieren en pasgeboren baby's. Ouders met kinderen; neem je oppas mee, hebben je kids ook een keer een leuke avond”. Op deze woensdagavond valt het hoeveelheid kinderen echter tegen, het zijn vooral dertigers die de zaal vullen. Niet erg opvallend dus, wat wel nieuw is is de videoboodschap van Alex, voordat hij opkomt krijgen we een kort filmpje. Het heeft een dikke knipoog naar de instructiefilmpjes bij vliegtuigmaatschappijen, vandaag is het echter gericht op het publiek in theaters. “Hoesten is enkel toegestaan in de voucher van de zaal.”

Wanneer de eerste grap eenmaal is gemaakt, gaat het vervolgens in een snel tempo, dit vaak van een cynische sketch naar een serieus liedje. Even snel klappen en de volgende grap ligt alweer klaar om in te slaan. Alex mag dan voor het eerst alleen op het podium staan, onzeker is hij zeker niet. Professioneel pakt hij alles op en elke plek op het podium krijg bij hem een speciale functie.

In de tragikomische voorstelling ‘Eindelijk Alleen’ laat Alex verschillende typetjes zien die één ding gemeen hebben; ze zijn allemaal alleen. Dit gaat van een ongemotiveerde paaldanseres tot een Amsterdamse zwerver tot veel meer. Hoewel dit erg grappig is, is het jammer dat Alex nooit zichzelf is op het podium. Het ware gezicht van de cabaretier krijgen we vanavond helaas niet te zien in Amsterdam. Enkel wanneer het publiek massaal gaat klappen na een grap, neemt Alex het even over van zijn typetjes. “Rustig rustig, dat mag straks. We zitten nu pas op de helft.” Een erg leuk tussenstuk, wat het net iets levender en echter maakt dan dat het was. We hadden namelijk bijna thuis een DVD kunnen aanzetten.

Mocht je het live willen meemaken, hij gaat met de voorstelling op tournee tot en met 31 maart 2010. Zelfs in De Kleine Komedie komt hij nog terug, dit op dinsdag 5 en woensdag 6 mei 2009.

 
festival logo

DANIËL ARENDS - 16/3 - GEEN EXCUSESGeen Excuses, het tweede soloprogramma van Daniël Arends. De show gaat...

festival logo

ANDRÉ VAN DUIN - 16/10 - PARKSTAD LIMBURG THEATER Wie kent hem niet? André van Duin is weer terug op het podium. Cabaretinfo...