Cultuursector lijkt (eindelijk) in protest te komen tegen aangekondigde verlenging corona-sluiting

Sanne wallis de Vries
Cultuursector lijkt (eindelijk) in protest te komen tegen aangekondigde verlenging...
Door melissavkoldam op 14 januari 2022 - 15:14 Het zal je niet ontgaan zijn dat er vanavond om 19:00 weer een nieuwe persconferentie is, al is het geen verrassing dat er ook alweer flink gelekt is. Winkelen op afspraak wordt in ieder geval weer mogelijk, scholen gaan weer volledig open en ook mensen die een één op één contact beroep uitoefenen, mogen weer hun werk oppakken.

Maar de cultuur- en horecasector? Die moeten volgens de berichten gesloten blijven. En dat pikken ze niet langer, daarom wordt er zaterdag en komende woensdag op een aantal plekken in Nederland actie gevoerd.

Nu.nl meldt dat vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen vrijdag in een gezamenlijk persbericht. "Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", aldus de burgemeesters. In Valkenburg wordt er op vrijdag al actie gevoerd.

En Limburg is niet de enige, heel het land wil laten zien dat horeca- en cultuurinstelling op een veilige manier open kunnen. Zo ook theatermaakster Sanne Wallis de Vries, zij liet aan npo radio 1 weten dat ze bezig met het opzetten van een actie. Op woensdag(avond) 19 januari wil ze graag dat verschillende theaters haar deuren openen. Collega Diederik Ebbinge en theatergelegenheid de Kleine Komedie werken mee aan het plan. Via via kwam ze in contact met een theater in Drenthe dat haar aanbood aanstaande zaterdagvond op te treden. Dat bracht Wallis de Vries op het idee het groter aan te pakken. “Omdat ik niet weet of één optreden zoden aan de dijk zet. Ik ben aan het bellen om te kijken of we landelijk met een veilige opzet eenmalig een soort pop up-situatie kunnen creëren.” Ook laat ze weten dat het eenmalig zal zijn. “Het zal eenmalig zijn en ludiek. Misschien kunnen we de randen van de wet opzoeken door theaters tot kapsalons te bestempelen.”Corona virus

GEEN VERSOEPELINGEN VAN CORONA-MAATREGELEN VOOR...Vanavond hing heel Nederland weer aan de lippen van premier Mark Rutte en...

Corona virus

'VERSOEPELINGEN VOOR WINKELS, SPORT EN ONDERWIJS;... Verschillende media berichten over de persconferentie over de...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.