Protestactie 'Kapsalon Theater' onder vuur: o.a. burgemeester Halsema wil handhaven

Sanne wallis de Vries
Protestactie 'Kapsalon Theater' onder vuur: o.a. burgemeester Halsema wil handhaven
Door sjoertb op 19 januari 2022 - 11:02 Vandaag zou de metamorfose plaatsvinden van een groot deel van de theaters in Nederland. Als protestactie gaan de theaters open als kapperszaak. Tijdens (wachten op) het knippen kunnen de bezoekers genieten van optredens van onder meer Youp van 't Hek, Jochem Myjer, Freek de Jonge, Yentl en de Boer, Henry van Loon en Brigitte Kaandorp. 'Theater Kapsalon' is ontstaan om een signaal af te geven dat theaters veilig open kunnen.

Op de valreep wordt er nu roet in het eten gegooid: verschillende burgemeesters geven aan te gaan handhaven omdat de actie niet volgens de corona-regels is.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, schreef in een brief: "Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen die voortkomen uit de Wet publieke gezondheid (Wpg). Die heeft het college te handhaven. Dit betekent dat u handhaving kunt verwachten indien u uw voornemen doorzet. U heeft uw actie georganiseerd in een "publieke plaats" die op grond van de Wpg nog gesloten moet zijn."

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, over de protestactie: "Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel. Maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt, is buiten de orde."

Ook in onder andere Rotterdam, Eindhoven en Deventer wordt aangegeven dat handhaving zal plaatsvinden. "Hoewel het gemeentebestuur er alle begrip voor heeft dat de zo zwaar getroffen cultuursector zich nu wil laten horen, volgt de gemeente Rotterdam de door het Rijk opgelegde coronamaatregelen" is de boodschap van de gemeente in Rotterdam.

Initiatiefnemers van de actie, Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries (foto) schrijven het volgende: "Het zingt rond dat de landelijke politiek heeft opgeroepen tot plaatselijke handhaving; op ons komt dit over als het last minute "verpesten" van iets waar ontzettend veel mensen warm voor lopen en wat in principe binnen de regels gaat zijn". Ook vinden ze het oneerlijk omdat er in het afgelopen weekend niet gehandhaaft werd bij cafés die opengingen uit protest.

Update - zo gaat het er in het Concertgebouw aan toe:Corona virus1

BELGIË INTRODUCEERT CORONABAROMETER; CONCERTEN OP...Goed nieuws uit België. De Belgische overheid introduceert vanaf volgende...

Freek de Jonge

YOUP VAN 'T HEK EN FREEK DE JONGE SLUITEN ZICH AAN... De actie van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge wordt steeds breder...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.