RECENSIE: Javier Guzman - Ton Zuur

Javier Guzman - Ton Zuur
recensie cijfer 2008-04-23 In 2002 won Javier Guzman zowel de publieks- als de juryprijs van het prestigieuze Leids Cabaretfestival. De in 1977 in Las Palmas geboren cabaretier ging vervolgens aan de slag om een avondvullend programma te schrijven. Het resultaat, Bot, ging in januari 2003 in première en oogstte lovende kritieken.

Ruim anderhalf jaar later ging zijn tweede programma Ton Zuur in première en met deze show toerde Guzman bijna twee jaar door het land. De laatste voorstelling was op 9 juni 2006 in het Zaantheater in Zaandam en de registratie van deze show in nu op DVD en CD verschenen. Ton Zuur was een man in Rotterdam die zo’n tweeënhalf jaar dood in zijn huis lag, voordat hij werd gevonden. Aan dit gegeven hangt Guzman een programma op dat voornamelijk gaat over de onverschilligheid in de samenleving en de harde manier waarop wij in Nederland met elkaar omgaan. Hij maakt zich kwaad over het feit dat wij door bedrijven en hun marketeers alleen nog maar als consument worden gezien en niet meer als mens. Ook telemarketeers krijgen er ongenadig van langs. Verder vraagt Guzman zich hardop af of we er met de toegenomen vrijheid van meningsuiting echt beter op zijn geworden.

Guzman’s boodschap is over het algemeen behoorlijk somber, al valt er gelukkig ook genoeg te lachen om de vele, vaak harde grappen. Verder zit het gehele programma goed elkaar. Het eindigt, geheel volgens het boekje, met een verwijzing naar het begin.

Javier Guzman laat met Ton Zuur zien heel wat in zijn mars te hebben. Inmiddels is hij alweer ruim een jaar aan het toeren met zijn nieuwste programma Delirium dat nog een stukje beter is. Als je de kans hebt, zou ik dat programma zeker gaan bekijken.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Javier Guzman Label:CNR Records
Tineke Schouten - Spliksplinternieuw

Tineke Schouten - SpiksplinternieuwZe heeft bijna twintig shows op haar naam, een flinke stapels lp’s en cd’s...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL