RECENSIE: Youp van 't Hek - Troost - Oudejaarsconference 2008

Youp van ’t Hek – Troost - Oudejaarsconference 2008
recensie cijfer 2009-02-03 In 1954 begint met het uitzenden van het theaterprogramma Nou Je Weet Wa'k Zeggen Wil van Wim Kan een traditie. Sindsdien wordt elke paar jaar op oudejaarsavond een conference uitgezonden (later elk jaar en tegenwoordig zelfs meerdere per jaar), waarin het afgelopen jaar op humoristische wijze wordt belicht, de oudejaarsconference. In het begin wordt de oudejaarsconference alleen op de radio uitgezonden, maar in 1966 is deze voor het eerst ook op televisie te zien. Dit is ook meteen het einde van de alleenheerschappij van Wim Kan want de keer hierna, in 1969, is het Seth Gaaikema die de oudejaarsconference verzorgt. In 1971 mag hij nog een keer en in 1977 is de eer aan Neerlands Hoop. Ook Wim Kan doet er zo om de paar jaar nog één, tot zijn dood in 1983. Hierna neemt Freek de Jonge het stokje over, zo nu en dan afgewisseld door Seth Gaaikema en in 1989 is het voor het eerst de beurt aan Youp van ’t Hek. Deze oudejaarsconference wordt zijn grote doorbraak en betekent tevens het einde van het alcoholvrije bier Buckler.

Ook in 1995, 1999, 2002 en 2005 verzorgt Youp van ’t Hek de oudejaarsconference en in 2008 doet hij dit opnieuw, deze keer met het programma Troost. Er worden in 2008 overigens ook oudejaarsconferences verzorgd door Dolf Jansen, Guido Weijers en Arie Koomen, maar Troost mogen we toch wel beschouwen als dé oudejaarsconference.

Youp van ’t Hek belicht in Troost het leven anno 2008 op de van hem welbekende manier. Hij veegt de vloer aan met alles wat burgerlijk is, lacht eens even lekker om iedereen die zijn geld is kwijtgeraakt bij Icesave en geeft Geert Wilders en Rita Verdonk er flink van langs. Hiernaast verbaast hij zich over zaken als Welpies, zonder kaartje afreizen naar Zwitserland voor het EK voetbal en over het feit dat Pieter Storms tegenwoordig een relatie heeft met Nina Brink. Verder legt hij uit waarom Obama waarschijnlijk een Fries is en maakt hij zich druk over het feit dat mensen elkaar op internetfora de huid vol schelden.

Tussen deze bespiegelingen door loopt een wat langer verhaal over een oude dame met een schilderijtje boven haar televisie. Elke keer als de beelden op de tv haar niet bevallen kijkt ze naar het schilderijtje en de laatste tijd kijkt ze eigenlijk meer naar het schilderijtje dan naar de televisie. Verder gaat dit verhaal over het feit dat mensen tegenwoordig steeds langer in leven worden gehouden, terwijl de kwaliteit van het leven op het laatst niet meer zo goed is. Deze angst om op een slechte manier oud te worden is een thema dat regelmatig terugkomt in de cabaretprogramma’s van Youp van ’t Hek en hierdoor heb je af en toe wel het gevoel dat je het allemaal wel eens eerder hebt gehoord.

Afgezien hiervan is Troost echter gewoon een leuk, typisch Youp van ’t Hek programma, met als enige echte minpunt het standaard afzeiken van het publiek, iets waar hij nu wel eens mee op zou mogen houden.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Youp van 't Hek Label:CNR Records
gabrielig

Gabriel Iglesias - Gabriel Iglesias – Hot and Fluffy (Live From...Door televisiezender Comedy Central kreeg hij de stempel “Comedian of the...

Jeff Dunham - Spark of Insanity

Jeff Dunham - Spark of Insanity Als er een nieuw product op de markt komt, kost het altijd even tijd voordat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL