RECENSIE: Doug Stanhope - No Refunds

dougs1
recensie cijfer 2010-02-25 Undergroundlegende Doug Stanhope staat inmiddels alweer meer dan twintig jaar op de planken. Voor een definitieve doorbraak bij het grote publiek blijkt zijn materiaal vaak te grof, maar de liefhebber weet Stanhope sinds jaar en dag te vinden. Ook in No Refunds blijkt wederom dat Stanhope erg hard is, maar dat hij uiteindelijk alleen het beste voor heeft met de wereld.

Stanhope heeft een enorme drang om zijn publiek wakker te schudden, maar hij is zich er ook van bewust dat hij meestal optreed voor die hard fans. Het gebeurt nog maar zelden dat er iemand tijdens zijn set wegloopt en ook tijdens No Refunds zit de zaal vol met vaste klanten. Voor Stanhope is het daarom normaal geworden om vooral ook te praten over zijn ervaringen als comedian en de manier waarop hij te werk gaat, waardoor je (zelfs als hij op het podium staat) wordt achtergelaten met het gevoel dat je met een goede vriend op stap bent geweest. Die toevallig erg veel weet van hoe de wereld in elkaar steekt, en dat ook nog allemaal erg grappig weet te verpakken ook.

Verantwoordelijkheid

Tegenover zijn publiek hoeft Stanhope zich dus niet meer te bewijzen. Dat weet dat hij de zogenaamde normen en waarden van onze tijd zo ver probeert door te trekken dat duidelijk wordt hoe absurd onze omstandigheden eigenlijk zijn. Want heb je die anti-depressiva nodig omdat jij je zo verveelt tijdens je werk, of is je baan misschien gewoon heel erg saai? En moeten we ons eigenlijk wel zorgen maken over al die pedofielen op internet? Of kun je je niet beter afvragen of jouw kind überhaupt wel aantrekkelijk is? Stanhope gaat uit van het laatste. Hij hekelt arrogantie en gebrek aan originaliteit en haat mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. En die ondertussen wél hun ego ophalen aan verworvenheden waar ze helemaal niet zelf voor gewerkt hebben, zoals religie en nationaliteit. Daarnaast deinst hij er niet voor terug om heilige huisjes omver te schoppen. Het liefst met zoveel mogelijk geweld en, indien nodig, ten koste van zichzelf. Dat hij zelf helemaal niet hard gewerkt heeft om te komen waar hij nu is, geeft hij grif toe. Hij heeft vooral veel drank en drugs gebruikt en zo is hij toevallig op het podium beland.

Niet de makkelijkste

Stanhope is zeker niet de makkelijkste. Juist omdat hij weet dat het publeik aan zijn kant staat probeert hij steeds verder te gaan met zijn act. En omdat zijn publiek hem toch al kent, kan hij het zich veroorloven om voor een deel van zijn set in te spelen op de voorkennis die zijn bezoekers van hem hebben. Dit maakt hem voor mensen die niet zo bekend zijn met stand up comedy of met Stanhope zelf, niet altijd even toegankelijk. Maar, omdat Stanhope na meer dan twintig jaar al zo gevestigd is, bestaat er eigenlijk geen makkelijke manier om hem te leren kennen. In No Refunds is hij absoluut op zijn sterkst, dus als je je aan Stanhope wilt wagen, is dit misschien de beste plek om te beginnen.
Recensent:Mieke Weismann Artiest:Doug Stanhope Label:Pias
danagould

Dana Gould - Let me put my thoughts into you Dana Gould is één van de grondleggers van L.A.'s underground comedy scene....

lekkerhard

Jan Jaap van der Wal - Lekker Hard Lachen met Oliebollen Heel vroeger was het Wim Kan, iets minder vroeger was het Freek de Jonge of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL