RECENSIE: John Witherspoon - You Got To Coordinate

WITHERSPOON
recensie cijfer 2010-09-03 b>John Witherspoon, niet de ondertekenaar van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en oprichter van de ook al prestigieuze universiteit Princeton, maar de grappige huisvader. De 68-jarige Witherspoon heeft in een aantal films (House Party, Little Nicky, Dr. Dolittle 2) en tv-series (Martin, The Fresh Prince of Bel-Air) gespeeld, maar in Nederland heeft de acteur nooit veel bekendheid gekend. De Amerikaan komt uit het gewelddadige Detroit en is uiteraard niet op zijn mondje gevallen. Zo bewijst hij ook met You Got To Coordinate, want naast acteur is hij namelijk ook comedian.

De voorstelling heeft geen duidelijke lijn, maar wanneer hij met ‘Ik zou de komende drie kwartier nog maar even niet naar de wc gaan!’ begint is het gelijk duidelijk. Nee, niet omdat je geen minuut van zijn show moet missen, maar omdat het daar enorm stinkt. De humor is precies wat je verwacht van een 68-jarige negroïde man. Het gaat hiernaast ook over joints, bagagechecks, zijn winkelverslaving en zijn populistische hiphoppende zoon.

Het blijkt dat Witherspoon een armoedige jeugd heeft gehad en komt uit een gezin met elf kinderen. Zijn gelovige en opdringerige zus wordt ook regelmatig aangehaald en ook het overlijden van z’n moeder, die de respectabele leeftijd van 100 heeft gehaald. In Amerika is zijn verhaal misschien herkenbaar en choquerend, maar in Nederland zijn we wel hardere grappen gewend. Ook het herhaaldelijk aanhalen van het n-woord (nikker) en het gebruik ervan is niet erg speciaal.

Het blijkt dat You Got To Coordinate ook wat actuele grappen bevat over president Bush, Hurricane Katrina, de status van basketbalteam LA Lakers en de Amerikaanse Burgeroorlog. En zelfs Martin Luther King wordt even aangehaald, die voor de donkere Amerikanen uiteraard enorm veel betekend. De doelgroep van de comedian is eigenlijk precies zoals hijzelf is; de voorstelling is geschikt bevonden voor 68-jarige uitgerangeerde mannen uit Amerika. Ook een Mick Jagger-imitatie kan hier helaas niet aan helpen.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:John Witherspoon Label:Pias
BREUER

Jim Breuer - Let’s Clear The AirDe acteur/comedian Jim Breuer komt niet alleen met het boek I'm Not High,...

robertschimmel

Robert Schimmel - Life Since Then In Amerika ben je redelijk snel controversieel en zo wordt ook Robert...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL