RECENSIE: Ed Byrne - Different Class

BYRNE
recensie cijfer 2010-09-03 Het verschil in klassen (arbeidersklasse, middenklasse,  bovenklasse en aristocraten) is voor veel afgeschaft sinds de middeleeuwen, maar  comedian, voice over artist en acteur Ed Byrne is er nog altijd meebezig. De nieuwe voorstelling Different Class gaat over de verschillende lagen in de maatschappij en het is iets waarover de  Ierse komiek lang kan praten.

Het eerste deel van de voorstelling wordt gedaan in een simpele spijkerbroek en shirt, misschien wat slordig voor iemand die een groot theater weet te bemannen, en met veel schelden en een enorm accent. De 38-jarige heeft vandaag geen thuiswedstrijd, want de voorstelling is opgenomen in Glasgow en daar is de humor nogal anders, zo laat hij weten. De voorstelling gaat over de crisis, spuitwatermachines, feministen, voetbalvrouwen, trouwplanproblemen en snurkende vrienden. Het zijn allemaal onderwerpen waarin mensen zich kunnen herkennen of minimaal een mening over zullen hebben.

De eerste voorstelling (Pedantic and Whimsical) van Byrne heeft hem helaas niet erg rijk gemaakt. De slechte verkoop is te wijten aan de illegale verkoop en dat hij in stukken op YouTube is te vinden, dat is wat de comedian zichzelf aanpraat althans. De nieuwe uitgave kent gelukkig veel extra’s, waardoor een download/stream niet snel mogelijk zou zijn. Zo is er bijna twee uur bonusmateriaal toegevoegd, wat voor een dergelijke uitgave erg opvallend is.

De tweede helft wordt gedaan in een net driedelig kostuum. Waardoor je meteen anders gaan kijken naar Byrne, maar zijn gevloek verklapt gelukkig alsnog zijn identiteit. Hij komt met veel sterke verhalen, waarvan de helft zeker op de waarheid berust, maar veel ook is aangedikt. Niet elke comedyshow heeft een boodschap nodig, maar als het aan Byrne ligt; maak dan geen grappen tijdens een trouwaanzoek. Dat is hem namelijk ooit overkomen.

Het is niet erg gebruikelijk, maar na afloop wordt er een korte toegift gedaan, om vervolgens nog een extra toegift te doen. En gelukkig is het publiek enorm enthousiast over de extra stukken. De comedian is begonnen op zijn zestiende en het is duidelijk dat hij geen plankenkoorts heeft. Verwacht geen onderbroekenhumor bij Different Class, maar een scherpe voorstelling met rake klappen.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Ed Byrne Label:Pias
giraldoo

Greg Giraldo - Midlife VicesDe organisator van Amsterdam Comedy Festival noemden Greg Giraldo een grote...

BREUER

Jim Breuer - Let’s Clear The Air De acteur/comedian Jim Breuer komt niet alleen met het boek I'm Not High,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL