RECENSIE: Ronald Goedemondt - Dedication

ronaldgoedemondt
recensie cijfer 2011-01-31 Ronald Goedemondt begon zijn carrière als onderdeel van het populaire Comedytrain, het eerste Nederlandse gezelschap van stand-upcomedians, waarmee hij zelfs over de grens mocht gaan snuffelen. Een succesgolf volgde snel en Goedemondt won in 2003 zowel de jury- als publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten. Ook zijn derde voorstelling Dedication viel in de prijzen en zorgde in 2008 voor de prijs Neerlands Hoop, een cabaretprijs voor talentvolle theatermakers. De 35-jarige heeft net als zijn voorgaande programma’s ook deze uitgebracht op een fysiek schijfje.

Het zijn veel (harde) grappen die we krijgen toegeworpen, maar het kent ook zeker een diepere betekenis, die door showman zelf op het programma wordt gedrukt. De voorstelling gaat over een jongen die bang is om door alles en iedereen in de steek gelaten te worden en een overtuiging probeert te vinden waarmee hij kan overleven. De betekenis is ergens diep verstopt onder de grappen en iedereen zal Goedemondt vooral zien als een heerlijk opgewonden Italiaan. De volgorde van het verhaal is met kleine knipjes aangepast voor de DVD-versie, maar is verder precies zoals hij de rest van de tournee ook was, waarbij een kleine rode draad is te vinden.

De voorstelling bestaat uit korte humoristische anekdotes en verwacht vooral geen cabaret met muzikale onderdelen en politieke standpunten. ‘Actualiteit en zulke dingen interesseren mij geen moer, dus ik ben overgeleverd aan de onzin’, laat hij weten in een interview die is toegevoegd aan de DVD-versie. In Dedication lijkt het vooral over angst en woede te gaan, zo vertelt hij bang te zijn voor zakkenrollers, eskimoteren (een term uit het kanovaren) en vrouwen die praten in hun slaap. Ook vertrouwt hij Spanjaarden voor geen meter en hij gelooft niet in complottheorieën; mensen met complottheorieën werken volgens hem allemaal samen om ons…

De voorstelling is niet alleen haat en agressie, want hij is bijvoorbeeld heel erg te spreken over Fernandez Green Punch en andere kleine dingen. Goedemondt heeft de voorstelling ook gespeeld in het buitenland en zelfs in het Engels slaan de grappen aan, zo blijkt uit de extra’s die zijn bijgevoegd op de DVD-versie. De stand-upcomedian is momenteel aan het touren met zijn vierde programma Binnen de lijntjes en hoewel de titel anders doet vermoeden, is het ongetwijfeld net zulke prettige platte onzin als op de DVD. De voorstelling staat voor heerlijk ontspannen en lachen en even geen gezeur over de  financiële crisis en enge rechtse politieke partijen, en dat is best eens lekker.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Ronald Goedemondt Label:Pias
mitchfatel

Mitch Fatel - Is Magical Veel populaire acteurs maken uiteindelijk de overstap naar de wereld van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL