RECENSIE: Doug Stanhope - Edinburgh Bootleg

dougs1
recensie cijfer 2010-01-13 Underground legende Doug Stanhope staat inmiddels alweer 20 jaar op de planken. Voor een definitieve doorbraak naar het grote publiek blijkt zijn materiaal helaas vaak te grof, maar de liefhebber weet Stanhope sinds jaar en dag te vinden. Ook tijdens het Edinburgh Fringe Festival van 2006 blijkt wederom dat Stanhope vooral een comedian's comedian is.

Aangezien het hier gaat om een bootleg, die door Stanhope zelf na optredens verspreidt wordt, is de opname kwaliteit niet al te best. Maar omdat de show is opgenomen op de laatste avond van het Edinburgh Fringe Festival (één van de belangrijkste comedy festivals ter wereld, waar onder andere Bill Hicks destijds ontdekt is) dat vooral bezocht wordt door stand up comedians zelf en andere mensen uit het vak, brengt juist die minimale productie kwaliteit een zekere intimiteit met zich mee.

Stanhope freewheelt tijdens zijn set vrijblijvend door oud en nieuw materiaal en raakt af en toe, ook geheel vrijblijvend, flink de weg kwijt. Hij geeft openlijk toe dat hij niet op zijn best is, omdat hij de avond ervoor flink doorgehaald heeft. Maar ook dat levert nieuw materiaal op, en vaak niet onverdienstelijk. Het lijkt erop dat de zaal voornamelijk vol zit met oude bekenden, die Stanhope in voorgaande jaren (of de avond ervoor) tijdens Fringe heeft ontmoet. Hierdoor krijg je bijna de indruk dat je naar een avondje doortanken tussen oude vrienden zit te kijken, waarvan er toevallig ééntje heel erg grappig is.

Stanhope hoeft zich tegenover zijn publiek allang niet meer te bewijzen. Zelfs als een grap niet werkt, lachen ze met hem mee. Juist omdat dit een opname betreft van een avond die vooral door insiders bezocht is, praat Stanhope openlijk over zijn werk als comedian en hoe hij aan zijn materiaal komt. Zo geeft hij toe dat hij eigenlijk de zogenaamde normen van onze tijd zo ver probeert door te trekken dat duidelijk wordt hoe absurd onze omstandigheden eigenlijk zijn. Want, heb je die anti-depressivia echt nodig omdat je je zo verveeld tijdens je werk, of is je baan misschien gewoon heel erg saai? En, moeten we ons eigenlijk wel zorgen maken over al die pedofielen op internet, of zou je je niet beter af kunnen vragen of jouw kind überhaupt wel aantrekkelijk is? Stanhope gaat uit van het laatste. Dit maakt wel dat deze bootleg voor mensen die nog niet zo bekend zijn met Stanhope misschien niet de beste plek is om te beginnen. Stanhope is een meester, maar je moet hem wel even wat beter leren kennen voordat je door hebt dat hij alleen maar het beste met ons voor heeft.
Recensent:Mieke Weismann Artiest:Doug Stanhope Label: 
zonderband

Jan Jaap van der Wal - Zonder Band Jan Jaap van der Wal is ongetwijfeld een van Nederlands bekendste...

hanslonden

Hans Teeuwen - Live in Londen Een van Nederlands meest beruchte en beroemde cabaretiers, Hans Teeuwen ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL