RECENSIE: Jan Jaap van der Wal - Zonder Band

zonderband
recensie cijfer 2010-01-21 Jan Jaap van der Wal is ongetwijfeld een van Nederlands bekendste cabaretiers. Zo is hij al jaren de publiekstrekker van Dit Was Het Nieuws met Harm Edens en Raoul Heertje, is hij het paradepaardje van Comedy Train en mocht hij het Amsterdam Comedy festival headlinen.

Nu is er de dvd zonder band. Opgenomen in Alkmaar en zoals de titel al doet vermoeden is er geen band van de partij. Slechts van der Wal, een witte bus en een spotlight. Al zal een gitarist op het dak van de bus zo nu en dan een deuntje spelen.

Reflecterend

Zoals gewoonlijk schroomt Van der Wal zich niet om zichzelf een spiegel voor te houden. De gebruikelijke onderwerpen zoals zijn hazenlip komen meerdere malen voorbij. De cabaretier kijkt op een cynische manier naar zijn eigen leven en doet dat met verve. Zo vindt hij de nodige kritiek over zichzelf via Google en schroomt hij het niet om dit letterlijk te vertellen aan de zaal.

Hyves

Verder nemen de maatschappelijke ontwikkelingen natuurlijk ook een prominente plaats in op de dvd. De overwinning van Barrack Obama, Hyves en de wereldpolitiek worden allemaal haarfijn onder de loep genomen door Van der Wal. Zo vertelt hij dat hij zich net een veertienjarig meisje voelt met zijn nieuwe beugel en voor de gelegenheid meteen maar een Hyves-pagina aangemaakt heeft.

Top

Al met al bewijst Van der Wal met deze dvd niets meer en niets minder dan dat hij aan de top van de Nederlandse cabaretwereld staat. Hij is scherp, kritisch en heeft voldoende zelfspot om een hele show mee te vullen. Behalve een scala aan goede grappen heeft Van der Wal ook echt iets te vertellen. Zo is het niet alleen maar lachen geblazen, op zijn tijd maant de cabaretier zijn publiek tot nadenken. Dat we nog lang van deze held mogen genieten.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Jan Jaap van der Wal Label:Pias
zp

Theo Maassen - Zonder PardonMet de scene die Theo Maassen schopte in De Wereld Draait Door nog vers in...

dougs1

Doug Stanhope - Edinburgh Bootleg Underground legende Doug Stanhope staat inmiddels alweer 20 jaar op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL