RECENSIE: Leon van der Zanden - Zwarte Hond

Leon van der Zanden - Zwarte Hond
2008-04-23 ”... En zo hebben wij het idee gekregen –mijn generatie-, dat alles wat we zeiden ‘behoorlijk interessant’ is. Er werd toch wel naar geluisterd. En dat denken wij nu nog steeds.”. Aan het woord is cabaretier Leon van der Zanden, zoon van een Mauritaanse moeder, zoon van een Helmondse vader. In zijn voorstelling Zwarte Hond uit 2004 worstelt Van der Zanden met leugens en waarheid. ”Bij het spelletje Truth or Dare moet je bij het Truth-gedeelte eerlijk antwoord geven. Blijkbaar geven we buiten dit spelletje niet zo snel eerlijke antwoorden aan elkaar, anders is het geen leuk spelletje meer”. Van der Zanden erkent zelf ook te liegen en dat doet ie met reden: Door af en toe te liegen blijft het gezellig en dat is toch het belangrijkste.

Leon van der Zanden is naast cabaretier ook programmamaker. Voor Omroep Brabant maakt hij het programma ‘Olifantendoders’. Hierin gaat hij met medepresentator / geluidsman Merlijn Passier op zoek naar bevestigingen, dan wel ontkenningen van vooroordelen. De scherpe vragen van de beide heren leveren absolute top-tv op en je merkt aan Van der Zanden dat zijn charmante glimlach in combinatie met scherpe vragen veel oplevert, ook op het podium. Hij gaat zelden over de scheef en heeft weinig grove grappen nodig om grappig te zijn.

En grappig is Leon van der Zanden. Zwarte Hond weet de volle anderhalf uur te boeien en dat heeft eigenlijk vooral te maken met de hoge aaibaarheidsfactor van de gastheer. En juist die aaibaarheidsfactor, die innemende, ontwapendende mimiek weet aan het einde van de show ineens te choqueren. De rode draad in Zwarte Hond is het spelletje Truth or Dare en Van der Zanden bouwt zijn waarheden op van nauwelijks genant tot ronduit genant. Eerst geeft hij toe dat hij bang is voor honden, vervolgens geeft hij toe ooit een man voor geld gepijpt te hebben en uiteindelijk geeft hij een inkijkje in de gedachtes en gevoelens van een verkrachter. Hij geeft aan dat in alle mannen een verkrachter schuilt, ook in hem. Hij etaleert zijn gedachtes als hij over straat loopt en meisjes ziet. Hoe hij ze bekijkt, hoe hij over ze fantaseert, wat hij het liefste met ze zou willen doen. Er speelt zich een hard-core pornofilm af in zijn hoofd en het script laat zich raden. Deze laatste Truth werkt beklemmend, ongemakkelijk en je verwacht het ook niet in deze show. Aan de andere kant past het juist uitstekend in Zwarte Hond. De man denkt zo, maar brengt die gedachtes zelden in de praktijk en in feite liegt de man dus over z’n ware seksuele drang. Gelukkig maar, soms is de leugen beter dan de waarheid. Het zorgt in ieder geval voor gezelligheid.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Leon van der Zanden Label:100% Halal
Jeff Dunham - Spark of Insanity

Jeff Dunham - Spark of InsanityAls er een nieuw product op de markt komt, kost het altijd even tijd voordat...

Ashton Brothers - Ballyhoo

Ashton Brothers - Ballyhoo! Balie-hoe, balie-hô, baaalie-whow. Zelfs de Ashton Brothers zelf weten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL