RECENSIE: Jan Jaap van der Wal - Lekker Hard Lachen met Oliebollen

lekkerhard
recensie cijfer 2010-02-10 Heel vroeger was het Wim Kan, iets minder vroeger was het Freek de Jonge of Youp van ’t Hek en laatst was het Lebbis en Jansen, maar voor de tweede keer doet Jan Jaap van der Wal het. De 30-jarige laat in de proloog weten “zeer trots te zijn om één van de 63 cabaretiers te zijn die dit jaar een oudejaarsconference gaat geven.” Maar hij is vooral de enige cabaretier die ook gratis champagne en oliebollen uitdeelt! De zetting van zijn Lekker Hard Lachen met Oliebollen is namelijk erg knus en klein. Het is een soort huiskamer en Jan Jaap is de spreker.

De grappenmaker is lekker links en zeer moralistisch en hij omschrijft zichzelf als “de wegwijzer in het morele moeras van deze samenleving.” Op momenten houdt hij de Nederlanders een duidelijke spiegel voor, vaak komt hij met cynische metaforen, maar nog vaker schopt hij tegen gevallen mensen. “Jasper Schuringa is op de valreep de held van het jaar, dat scheelt maar een letter met de grootste loser van het jaar.” Waarschijnlijk zijn we Schuringa volgend jaar allang vergeten, maar op de valreep heeft de American Hero zelfs nog de oudejaarsconference van Jan Jaap gehaald.

Cynisme

Jan Jaap van der Wal is geen makkelijke jongen. Door het gebruik van veel cynisme en metaforen is het op Oudejaarsavond niet achteruit genieten van vermaak, maar er moet daadwerkelijk nagedacht worden! Bedenk daarbij ook de vele politieke onderwerpen die worden aangesneden. Misschien dat de gemiddelde Nederlander het veel makkelijker had met de schele en tevens lelijkerd, Guido Weijers, op SBS6.

Onder de dekens

Wetende dat Jan Jaap onder de dekens rommelt met actrice Eva Duijvestein (Simon, De Co-assistent) maakt hem eigenlijk een persoon om te haten, maar na deze conference kun je niks anders dan van hem houden. En schrijf het maar op in je agenda: in 2019 doet hij de oudejaarsconference namelijk weer. Zo laat hij weten tijdens de geweldige Lekker Hard Lachen met Oliebollen.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Jan Jaap van der Wal Label:Pias
dougs1

Doug Stanhope - No RefundsUndergroundlegende Doug Stanhope staat inmiddels alweer meer dan twintig...

karinover

Karin Bloemen - Overgang Karin Bloemen is alweer tien jaar over haar hoogtepunt heen! Dat beweert de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL