RECENSIE: Karin Bloemen - Overgang

karinover
recensie cijfer 2010-02-05 Karin Bloemen is alweer tien jaar over haar hoogtepunt heen! Dat beweert de 59-jarige in haar voorstelling Overgang. Met de titel staat het thema als een huis, maar verwacht geen deprimerende voorstelling. Toegegeven dat het over TENA ladies, opvliegers en “Ik had heel grote bloemkolen, maar nu zijn het aubergines”-onderwerpen gaat, maar gelukkig zijn de flauwe seksistische grappen nog altijd aanwezig.

De opzet van de voorstelling doet erg veel denken aan die van Thom Hanks zijn Cast Away. Nu is het echter niet een onbewoond eiland en een voetbal, maar een verlating campingplaats en een ballon. Karin zit al een week of drie heel erg haarzelf te zijn wanneer de voorstelling begint. Ze is opzoek naar zichzelf gegaan, enorm back to basic en “met een hutje op de hei, met haar kutje op een kei.” Het blijkt allemaal minder leuk uit te pakken als verwacht en ze heeft een denkbeeldige vriend gemaakt van ballonnen. Hij krijgt een gezicht opgetekend en een aantal van haar dreadlocks en klaar ik kees. Samen gaan ze nog even op de foto – waarvan een enorme collectie terug is te vinden op de dvd – en ze heeft veel persoonlijke verhalen tegen hem.

Realiteit

Hoewel het vooral een erg intieme voorstelling is, heeft de cabaretière, zangeres en actrice ook een knipoog naar de realiteit. Ze heeft het niet alleen over het Franse paddo-zelfmoordmeisje, maar ook over de Toppers-deceptie in Moskou. Ook verhalen en liederen totaal buiten het concept komen langs, zoals een erg grappig en kort dyslectisch sprookje. Opvallend is dat Overgang velen tekstbijdragen heeft van Sara Kroos en Richard Groenendijk, liedteksten van Jan Rot, muzikanten geluidsbanden van Cor Bakker en de foto’s van de omslag is gedaan door Erwin Olaf. Hiermee bewijst Karin eigenlijk nog lang niet over haar hoogtepunt heen te zijn, ze werkt met de leukste artiesten van Nederland samen!

Crew

Na elke voorstelling krijgt Karin (uiteraard) veel staande ovaties, maar volgens eigen zeggen is dat niet alleen voor haar, maar ook voor de mensen achter de schermen. Al deze mensen voorgesteld op het Extra-stuk op Overgang. Terwijl Karin met de fans op de foto gaat, is de crew druk aan het afbouwen. De opbouw is namelijk erg uitgebreid tijdens de show: een grote tent en een enorme sterrenhemel. De voorstelling is 100 minuten en de extra-bijlage is 10 minuten, en het is precies zoals haar voorstelling hoort te zijn. Op het podium is het een feest met leuke liedjes en flauwe seksistische grappen.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Karin Bloemen Label:Pias
lekkerhard

Jan Jaap van der Wal - Lekker Hard Lachen met OliebollenHeel vroeger was het Wim Kan, iets minder vroeger was het Freek de Jonge of...

zp

Theo Maassen - Zonder Pardon Met de scene die Theo Maassen schopte in De Wereld Draait Door nog vers in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL