RECENSIE: Tineke Schouten - Spiksplinternieuw

Tineke Schouten - Spliksplinternieuw
recensie cijfer 2008-04-23 Ze heeft bijna twintig shows op haar naam, een flinke stapels lp’s en cd’s uitgebracht en ze zit al ruim 25 jaar in het vak. Tineke Schouten is een begrip in Nederland. Elke show van haar is steevast uitverkocht. Spiksplinternieuw is inmiddels alweer vier jaar oud. Ze heeft met deze creatie weer door heel het land in uitverkochte zalen en schouwburgen gespeeld.

Tineke Schouten is op haar best wanneer ze in de huid van één van haar typetjes kan kruipen. Zoals de koffiejuffrouw waarmee ze het gedrag van een aantal moeders op de hak neemt. Of haar goede Maxima imitatie. De bijbehorende voorbeelden van culturele verschillen en misverstanden die ze door haar Argentijnse afkomst meemaakt zijn erg leuk. Daarna stapt ze moeiteloos over naar een vrouwelijke variant van Willem van Hanegem. Een stuk over een voetbalvrouw die later scheidsrechter wordt en een frisse blik op het voetbal heeft volgt. Haar nieuwe voetbalvriendelijke spelregels moeten voor een betere sfeer in het stadion zorgen. Wat ongetwijfeld waar is als we deze regels in de praktijk toepassen. En uiteraard is in de show ook Bep Lachebek weer van de partij, ditmaal zit ze in de gevangenis. Misschien wel de leukste sketch van de show. Een stuk waarin ze laat zien dat ze het vak van comédienne uitstekend verstaat. Ze heeft een prima timing.

Spiksplinternieuw is opgenomen in haar geboortestad Utrecht. Een thuiswedstrijd voor haar dus. Ze laat zien dat ze per avond nog steeds honderden mensen aan het lachen kan maken met haar shows. Bij Schouten geen harde grappen in de lijn van Youp van ‘t Hek of Hans Teeuwen maar vooral veel taal- en woordgrappen. Soms misschien wel iets teveel.

Schouten straalt plezier en enthousiasme uit op het podium. De interactie tussen haar en het orkest onder leiding van Frank van Wanrooij is fantastisch, waardoor ook de nummers in de shows zeer de moeite waard zijn. Vooral het creatieve ‘Tien, hou ’t effe kort’ is erg leuk. Tineke Schouten is nog lang niet uitgespeeld en lijkt elke show nog te groeien.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Tineke Schouten Label:Eigen Beheer
Ashton Brothers - Ballyhoo

Ashton Brothers - Ballyhoo!Balie-hoe, balie-hô, baaalie-whow. Zelfs de Ashton Brothers zelf weten...

Javier Guzman - Ton Zuur

Javier Guzman - Ton Zuur In 2002 won Javier Guzman zowel de publieks- als de juryprijs van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL