RECENSIE: Craven Faults - Erratics & Unconformities

Craven
recensie cijfer 2020-01-23 Craven Faults is een mysterie: op internet is niet te vinden wie de artiest hierachter is en de website is akelig leeg. Na enig verder zoeken is er een omschrijving te vinden van een producer uit Yorkshire, Engeland. Dat was ook wel enigszins af te leiden uit de naam: Craven Faults zijn de korstbreuken in de Pennines in het noorden van Engeland. Charles Darwin roemde deze als beste voorbeeld hoe goed de natuur dramatische gebeurtenissen kan verbergen. Gek genoeg raakt hij hier de spijker op zijn kop.

Erratics And Unconformities is weliswaar het eerste album van deze artiest/producer, maar het volgt op drie EP’s: Netherfield Works (2017) en Springhead Works en Nunroyd Works, die beiden in 2019 zijn uitgebracht. Deze lange uitgesponnen analoge, elektronische composities vertegenwoordigen reizen langs verschillende postindustriële locaties in Noord-Engeland. Hij gebruikt hierbij een modular synthesizer bestaande uit een Moog Unit, die op zijn beurt een combinatie is van modules afkomstig van elf verschillende producenten vanuit Engeland, Verenigde Staten, Spanje, Oekraïne, Rusland en Duitsland. Kosten noch moeite gespaard, zo lijkt het.

Het album is nauwkeurig samengesteld en als je dan weet dat de artiest over sommige muziekstukken meer dan zeven jaar heeft gedaan, verwacht je dat op elk details is gelet. En dat moge gezegd worden. Je hoort op elke compositie dat er niets aan het toeval is overgelaten: het klinkt perfect en, hoe gek dat ook klinkt voor elektronische muziek, tijdloos. Het langste nummer van ruim achttien minuten, ‘Slack Sley & Temple’, is hier het beste voorbeeld van. Het is een prachtig uitgewerkte compositie, wat alleen al het beluisteren van het album waard maakt.

Niet altijd is duidelijk waar de nummers over gaan en eigenlijk doet dat er weinig toe. Toch is het leuk om er een aantal te belichten. Zo gaat openingstrack ‘Vacca Wall’ over een eeuwenoude opgerichte muur in Yorkshire en ‘Cuppola Smelt Mill’ over een al oude industriële combinatie van molen en ovens in de provincie Devon, die dienst deden ten tijde van loodwinning in dat gebied.

Het in een textielbedrijf in Yorkshire gevestigde Craven Faults neemt ons mee in het postindustriële Engeland door zes prachtige elektronische vertolkingen. Het zijn stuk voor stuk lange nummers die pas na enige luisterbeurten op je beginnen in te werken. Zodra dat gebeurt, wil je ook zijn eerdere werk gaan ontdekken. Een prachtig album voor liefhebbers van elektronische muziek.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Craven Faults Label:Leaf Label
ronaldgoedemondt

Ronald Goedemondt - Dedication Ronald Goedemondt begon zijn carrière als onderdeel van het populaire...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL