RECENSIE: 45ACIDBABIES - AMBER19

45AB
recensie cijfer 2019-11-11 Bij een band afkomstig van de Herman Brood Academie gaan nog niet meteen de slingers aan de muur en de stoelen aan de kant. Muzikaal talent wordt niet gevormd in de schoolbanken. Dat blijkt ook wel bij het zien van een greep uit het lijstje oud-studenten: Lil’ Kleine, Nielson en Mr. Polska.

45ACIDBABIES mag het tegendeel bewijzen met hun debuutalbum AMBER19. De plaat (o.a. op roze vinyl) is opgenomen in de Paisley Kaas studio in Gouda van oud-gitarist Marnix Wilmink. 45ACIDBABIES bestaat momenteel uit frontvrouw Sophia Mutiara de Geus (vocals, keys, gitaar), Sam Verbeek (gitaar), bassist Daniel Brem en drummer Giorgio Paquay.

De band timmert de laatste tijd aardig aan de weg door naam te maken tijdens de Popronde op Noorderslag en als support van o.a. De Staat, Blood Red Shoes en Millionaire. En natuurlijk hun one-minute-of-fame bij Matthijs in DWDD ter promotie van hun vier singles.

45ACIDBABIES maakt van AMBER19 een muzikale slush puppy: fris, mierzoet en verpakt in felle neonkleuren. AMBER19 is dan ook een stuiterend debuut vol freaky popmuziek met invloeden uit de punk, hiphop en elektro.

Op ‘Ri Ri Ride’ speelt 45ACIDBABIES leentjebuur bij Rihanna. De track klinkt als een vette knipoog - of op zijn minst een dikke middelvinger - naar haar ‘Shut Up And Drive’. Geïnspireerd, inspiratieloos of beiden?

45ACIDBABIES is meer geïnteresseerd in sound dan compositie. Verwacht dan ook geen traditionele, uitgewerkte composities, maar eerder tracks die zijn gebouwd rondom wat losse ideetjes. Dat kan een gitaar- of keyboardriff zijn, maar net zo goed de bliepjes van een videogame (zoals in ‘Dorian Dale Reprise’) of vervormde stemmetjes. (‘Metal The Music’ of ‘Middig’).
In de meer popgerichte nummers, zoals ‘Ri Ri Ride’, My Niece Was Cutting Paper Skulls Out Of Pornographic Magazines’ en op single ‘Walking The Cow’, klinkt 45ACIDBABIES als Garbage op volle toeren. Daar tegen afgezet klinkt de sobere afsluiter ‘Sux’ behoorlijk traditioneel.

Voor de opleiding ‘Artiest’ aan de Herman Brood Academie dreigde in 2018 bijna hetzelfde lot als dat van zijn naamgever: aan de rand van de afgrond. Met AMBER19 bewijst 45ACIDBABIES niet meteen dat de Herman Brood Academie broodnodig is, maar een faillissement is misschien ook nog niet nodig.
Recensent:Bart Slaats Artiest:45ACIDBABIES Label:Eigen Beheer
ronaldgoedemondt

Ronald Goedemondt - Dedication Ronald Goedemondt begon zijn carrière als onderdeel van het populaire...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL