RECENSIE: The Umbilical Brothers - Speedmouse

umbilicalbrothers
recensie cijfer 2009-11-05 In 2000 waren de Olympische Zomerspelen in Australië, iets waar je als hét Australische comedy-duo natuurlijk niet omheen kunt. De heren van The Umbilical Brothers stonden destijds in het Sydney Opera House en vooral sport kreeg een grote rol in de voorstelling. Het kreeg de naam Speedmouse en werd onlangs ook in Nederland uitgebracht. Naast veelzijdige sporten bestaat de show van Shane Dundas en David Collins vooral uit een mix van puppetry, slapstick, mime en publieksfantasie, maar ook spelen ze graag met geluid- en lichteffecten.

De 40-jarige Shane en David beweren hun act geheel gedigitaliseerd te hebben, een groot probleem is echter dat ze de afstandsbediening kwijt zijn geraakt. Hierdoor kan iemand anders de voorstelling op bijvoorbeeld pauze zetten. Veel ergere ingrepen zijn bijvoorbeeld de Fast forward-knop, maar nog opvallender zijn de Porno-knop, Bus-knop en Yeah-knop. Natuurlijk worden de knoppen op de meest vreemde momenten ingedrukt, waardoor de voorstelling helaas erg chaotisch verloopt. Soms is de rode draad erg moeilijk te vinden.

Gelukkig ontdekken ze op het einde wie de afstandsbediening had gestolen, maar dan blijkt het alsnog een moeilijk opgave om hem daadwerkelijk terug te pakken. Soms gaat dit helaas iets te lang door en krijg het een groot Bassie en Adriaan-gehalte qua humor.

Naast het tweetal hebben ook roadie David en stagemanager Tina een rol in de voorstelling, die voor de nodige spanningen zorgen. Opvallend is dat op de dvd naast het optreden, ook erg uitgebreide extra’s zijn te vinden. Dit van ruim twee uur, waaronder het gehele optreden wordt voorzien van commentaar. Dit op een erg flauwe manier, zo komt er tijdens het becommentariëren regelmatig een pizzabezorger of een buurman buurten.

De grappen zijn soms erg kinderachtig en voorspelbaar, maar dit kan ook zijn doordat de voorstelling erg gedateerd is. Humor is de laatste jaren erg veranderd en het zijn vooral harde en gevatte grappen die tegenwoordig aanslaan. Bij The Umbilical Brothers zijn het meer vreemde geluiden en makkelijke grappen. Gelukkig zijn ze erg goed in wat ze doen en is de dvd alsnog een aanraden.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:The Umbilical Brothers Label:Pias
hanslonden

Hans Teeuwen - Live in LondenEen van Nederlands meest beruchte en beroemde cabaretiers, Hans Teeuwen ,...

axisevil

Various - The Axis of Evil Comedy Tour Het is 2006 en George W. Bush is de president van Amerika, voor veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP ARTIEST OF LABEL